Szétkiabálták a turulvédők a közgyűlést

Botrányos körülmények közepette ülésezett tegnap a Fővárosi Közgyűlés. Éppen a turulszobor utólagos engedélyeztetéséről vitatkoztak, amikor az ülésteremben lévő Jobbik-szimpatizánsok közbekiabálásai miatt Demszky Gábor berekesztette az ülést.

Délután fél három körül a Jobbik felhívására két tucat tüntető érkezett az Újvárosháza elé. (A demonstrációt nem jelentették be.) Az épületet és környékét már reggel óta fokozottan őrizték, a Váci utcában és az Újvárosházán rendőrök, biztonsági emberek cirkáltak, a belépők táskáját közterület-felügyelők vizsgálták át. Attól tartottak, tojással dobálják meg a főpolgármestert és a képviselőket. A Jobbik szimpatizánsai végül bemehettek a nyílt ülésre - ahonnan ki sem lehetne tiltani őket -, de táskájukat, amelyekből több tojás és kürt került elő, a ruhatárban kellett hagyniuk. Novák Előd Jobbik-tag ezt erősen nehezményezte, és vitatta jogszerűségét. A tömegjelenetek és közjátékok miatt már az ebédszünet utáni üléskezdés is majdnem egy órát csúszott.

A városatyák Pokorni Zoltán (Fidesz), XII. kerületi polgármester javaslatára arról tárgyaltak, ha csak a világháborús katonai áldozatoknak állít emléket az engedély nélküli turulszobor, akkor utólag bólintson rá a főváros, annak ellenére, hogy jogerős bírói ítélet is van a bontásról. Pokorni felszólalásában nyugalomra intette a Jobbik-szimpatizáns közbekiabálókat, mint mondta, "az indulat nem tesz jót a kérdés rendezésének". Az ellenzéki politikus szerint a turul katonai emlékműként való, utólagos engedélyeztetésével lezárulhat az évek óta tartó huzavona, az áldozatoknak pedig méltó emléket tudnak állítani. Hock Zoltán MDF-frakcióvezető úgy fogalmazott, a városnak a turulnál sokkal fontosabb problémái is vannak, a fővárosnak nem kellene arrogánsan viselkednie, ha rábólintana Pokorni javaslatára, és megadná az engedélyt a szoborra, az ügy úgy zárulna le, hogy mindenki győzött.

Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: a demokratikus Budapest történetében először fordult elő, hogy egy polgármester (Mitnyan György, Pokorni szintén fideszes elődje) semmibe vette a főváros vétóját, tudatosan jogot sértett, amit nem lehet relativizálni. A főpolgármester szerint ez okozta a szobor körüli feszültségeket, a turul pedig nemcsak az engedély nélküli építkezések jelképe. Demszky szerint a turul az 1920-30-as években működött, antiszemita Turul Bajtársi Szövetség jelképe is. "A Fidesz álnaivan úgy tesz, mintha nem tudná ezt, amit az itt demonstráló szövetségesei tudnak" - jegyezte meg a főpolgármester. Demszky mondandóját többször is közbekiabálások zavarták meg ("horvátországi nyaraló", "ne zsidózz" és "hazaáruló"), többen - a hátsó sorokban helyet foglalva - árpádsávos zászlókat lógattak a padozatra, volt, aki szentképet emelt a magasba. Ikvai-Szabó Imre levezető elnök többször figyelmeztette a rendbontókat, hogy jogellenesen zavarják a közgyűlés munkáját, Demszky pedig közölte, ha még egy közbekiabálás lesz, berekesztik az ülést. Végül a közbekiabálások miatt délután öt körül berekesztették az ülést, a jelenlevőket pedig távozásra szólították fel.

Több ellenzéki városatya szerint a főpolgármester feleslegesen provokálta a demonstrálókat, hiszen Pokorni már délelőttre javasolta e téma megtárgyalását, ezt azonban a koalíciós pártok nem támogatták. Az ellenzékiek szerint a közbekiabálókat nem vezettették ki, holott erre joga van a levezető elnöknek, Demszky jóval túllépte az időkeretét, ráadásul a főváros "házszabálya", a szervezeti és működési szabályzat nem ismeri a berekesztés fogalmát. A turulszobor engedélyezéséről az ülés berekesztése miatt nem született döntés.

Az MTI beszámolója szerint egy MSZP-s távozása miatt délután nem volt meg a kormánypártok egyfős többsége.

Újabb pofon a kórházholding tervnek

A turulbotrány előtt azért érdemi munka is zajlott a közgyűlésben. Ráütötte az utolsó pecsétet a főváros a 4-es metró támogatási kérelmére, amelyről még idén dönthet Brüsszel. A csaknem 300 milliárd forintba kerülő metrószakasz megépítéséhez 224 milliárd támogatást vár Budapest az uniótól.

Egyelőre nem számolják fel a Schöpf-Merei Kórházat - Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslatát kormánypárti oldalról is sok kritika érte. A közgyűlés azt a döntést halasztotta el ezzel, hogy a kórház 2,5 milliárd forintot érő épületét alakítsák társasházzá, mert így leválasztható róla a vele egy helyrajzi számon működő idősek otthona, a felszabaduló épületrész pedig értékesíthetővé válik. Tíz, korábban oktatási célra használt ingatlant minősített forgalomképessé - az ellenzék tiltakozása mellett - a közgyűlés, hogy azokat eladhassák.

Tovább vajúdnak a budapesti kórházreformon, a főváros által fenntartott egy tucat egészségügyi intézmény közös holdingba szervezéséről szóló - most a szükséges háttértanulmányokat elkészítő programiroda létrehozásáról rendelkező - javaslat két körben sem kapott többséget. A vitában Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: a holding ötletét akár még támogatni is tudnák, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a kórházak ingatlanjai és üzemeltetése önkormányzati kézben maradjon. A kismamabérlet bevezetéséről viszont határoztak: szeptembertől a gyesen vagy gyeden lévő budapestiek havi 3250 forintért utazhatnak a BKV-n.

Demonstrálók az ülésteremben. Tojással nem dobálózhattak, maradt az árpádsávos zászló és a szentkép
Demonstrálók az ülésteremben. Tojással nem dobálózhattak, maradt az árpádsávos zászló és a szentkép
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.