Kapolyi nyomozókat fogadott

Az MSZP-SZDSZ-koalíció 2002-es hatalomra jutása után hajtóvadászatot indított az Orbán-kormány tisztviselői ellen - írta szerdán a Magyar Nemzet. Csütörtökön egy Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő, az MSZDP elnöke, valamint a 2005 márciusa óta felszámolás alatt álló karcagi székhelyű Finder Magánnyomozói és Biztonsági Szolgáltató Bt. közti megbízási szerződés alapján a lap már arról írt, hogy az ügy hátterében a leggazdagabb parlamenti képviselő áll.

A Magyar Nemzet szerint ő fizette a magánnyomozókat, akik azt vállalták, hogy olyan terhelő információkat gyűjtenek Orbán Viktorról, Simicska Lajosról, valamint Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt vezérigazgatójáról, amelyek alkalmasak egy büntetőeljárás megindítására és bizonyításra is.

"Előteljesítés" címen 2002. december 23-án a Finder egy 55 millió forintos számlát állított ki Kapolyi cége, a System Consulting Rt. részére, a lap szerint ezután láttak munkához a magándetektívek.

Az ügy érdekessége, hogy a Finder Bt. képviseletében az egyik tulajdonos, Stotz Gyula mellett az a Gubuznai Zoltán járt el, akit néhány hete tartóztatott le a bíróság Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató megzsarolásának első számú gyanúsítottjaként. (Gubuznai egykor a titkosszolgálatoknak dolgozott, majd később, rövid ideig Simicska Lajos elnöki informatikai főtanácsadója volt az APEH-ben.)

A Finder Bt. egy neve elhallgatását kérő képviselője a Magyar Rádióban úgy nyiatkozott: nem gyűjtöttek adatokat Orbánékról.

A kormányfő még szerdán arra utasította Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy ha szükséges, rendeljen el belső vizsgálatot. A kormányszóvivő szerint azonban sem a Medgyessy, sem a Gyurcsány-kormány idején nem figyeltették meg magáncégekkel az Orbán-kormány tagjait, vagy az ahhoz közelálló személyiségeket.

- A Kapolyi Lászlóval kötött szerződés létezik, de jogsértés, titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelés nem történt - állította tudósítónk megkeresésére Stotz Gyula. A 2005-ben felszámolási eljárás alá került Finder Bt. hajdani vezetője elmondta: a magánnyomozói tevékenységről szóló jogszabályok értelmében nem beszélhet egyes szerződések részleteiről, ezt legfeljebb a megbízó tárhatja a nyilvánosság elé. Stotz kitért arra is: ő maga kezdeményezte a cég felszámolását, miután az nem volt nyereséges. Ezt főként azzal indokolta, hogy működtettek egy internetes portált, amely naprakész bűnügyi hírekkel szolgált az egész ország területéről, s ennek fenntartása sok pénzt emésztett fel.

"Politikusokat érintő feladat fel sem merült"

Kapolyi László az MTI-t közleményben arról tájékoztatta tegnap, hogy a tulajdonában álló a System-cégcsoport valóban kötött szerződést a Finder Magánnyomozó és Biztonsági Szolgáltató Bt.-vel, de ebben politikusokat érintő feladat fel sem merült. 2002. december 18-án a tulajdonában álló System-cégcsoport nevében - a cégek védelmét, biztonságát szolgáló intézkedések megtétele érdekében - írt alá megbízási szerződést a Finder Bt.-vel. A politikus közölte, a szerződés keretszerződés jellegű volt, konkrét tevékenység elvégzését nem irányozta elő. A szerződés mellékletei közül a magánnyomozó részére adott meghatalmazáson túl sem a költségvetés, sem a későbbiekben adandó eseti feladat-részletezések nem készültek el, ezek nélkül a szerződés nem értelmezhető. A Finder Bt. 2003 végén 55 millió forint plusz áfa összegű számlát állított ki számára, amelyet később a betéti társaság könyvelő cége sztornírozás miatt visszakért. "Ugyanezt a szerződést a nevemre is kiállították. A megbízási szerződéssel kapcsolatosan - mivel teljesítésre nem került sor - sem én, sem cégeim nem teljesítettek kifizetést" - közölte a szocialista politikus.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.