Miniszterek mentek, de a korrupció maradt Bulgáriában

Szerdán átalakították a bolgár koalíciós kormányt. De ennél is nagyobb szenzáció volt, hogy a vámhatóságok feltartóztatták a Szmeli hadihajót, amelynek legénységét nagyszabású cigaretta- és alkoholcsempészésen kapták rajta. Az EU rendcsinálást követel legszegényebb tagállama kormányától.

A NATO kötelékébe tartozó bolgár hadihajó előzőleg egy fekete-tengeri közös gyakorlaton vett részt orosz, ukrán és grúz kikötőket keresett fel. A csempészet és a jövedéki cikkekkel való visszaélés oly' általános Bulgáriában, hogy becslések szerint évi 25 milliárd euró veszteséget szenved emiatt a bolgár államkincstár. A dohányipar privatizálása egyébként még mindig nem történt meg.

Az országban két éve kormányoz a szocialisták (BSZP) vezette koalíció, amelyben a liberális "cári" NDSZV és a török kisebbséget képviselő DPSZ párt vesz részt. Szergej Sztanisev (BSZP) kormányfő kénytelen volt elfogadni Rumen Petkov szocialista belügyminiszter lemondását. Petkov minisztériumának több vezető tisztségviselőjét maffiakapcsolatok gyanújával letartóztatták, mások lemondani kényszerültek. A vezető belügyesek feltehetően több szervezett bűnözői csoporttal is intim viszonyba kerültek, egy lefogott szerb narkócsempész bíróság előtt kezdett vallani magas kapcsolatairól.

A korrupciós ügyek nem kerülték el a többi tárcát sem. Nyilván ezért vett el hatásköröket Sztanisev a török DPSZ-től és a liberálisoktól, akiknek a kezében volt eddig védelmi tárca. Az Európai Bizottság folyamatosan üzeneteket küldözget a nyilvánosság útján Szófiának - rendcsinálást követelve. A nyáron terjesztik elő a jelentést, amelynek nyomán Szófia eleshet a brüsszeli támogatásoktól. Több programnál már felfüggesztették a folyósítást, ugyanis erős a gyanú, hogy az európai adófizetők pénzei a politikával összefonódott bűnözőkhöz, és részben a pártkasszákba jutnak. A bolgár lapok a kormányátalakítást kommentálva megjegyzik, hogy az elmúlt 18 év alatt valamennyi párt korrupcióval sározódott be, és közeli kapcsolatba került a szervezett bűnözéssel.

Feltételezik, hogy a brüszszeli aggodalmak megnyugtatását szolgálja az új tárca nélküli miniszterelnök-helyettes kinevezése. Meglena Plucsieva, az ország eddigi németországi nagykövete viseli ezt a tisztséget, aki Georgi Parvanov államfő bizalmasa. A köztársasági elnök szeretné megóvni reputációját, s rendbe hozná az ország megromlott hírét. A bolgárok bizalma kormányuk iránt annak 2005-ös megválasztása óta a mélypontra zuhant: közvélemény-kutatási adatok szerint már csak a lakosság 21 százaléka bízik a Sztanisev-kabinetben. Külföldön sem jobb a helyzet. A Der Spiegel hamburgi hírmagazin legutóbbi számában riportot közöl egy Dupnica nevű bolgár városról, amelyet két volt rendőrből lett gengszter tart hatalmában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.