Multik lobbiirodáját számolják fel az Európai Parlamentben

Hogyan juthattak álcázott lobbiirodához a multinacionális vállalatok az Európai Parlamentben? Járja-e, hogy az uniós adófizetők pénzén, az EP hivatalos emailcíméről levelezhetnek, internetezhetnek és telefonálhatnak? – a vészharangokat Monica Frassoni, a zöldek társ-frakcióvezetője kongatta meg. Mint kiderült: nem alaptalanul, a parlament vezetősége Strasbourgban az iroda beszüntetése mellett döntött.

Az ügy háttere kiderül az EP főtitkárának az elnökség számára írt szerdai leveléből, amelyből lapunknak is jutott egy példány. Egyes tagállami törvényhozások példáját követve az EP is létrehozott – még az ír liberális Pat Cox házelnöksége alatt – egy, a képviselők és az üzleti szféra kapcsolatát javítani hivatott intézményt. Ez, az EBPS rövidítéssel ismert testület a főtitkár indoklása szerint azt a célt szolgálja, hogy az európai döntéshozók a cégek munkáját közelről, a gyakorlatban is megismerhessék. Védnöke hivatalból az EP elnöke. Ernyőszervezete, az IABP tiltja a lobbitevékenységet. 

Jelenleg huszonnyolc nagyvállalat, köztük a Microsoft, a British American Tobacco, az Ericsson, a Unilever, a Gaz de France, a Telefónica, illetve a Real Madridot és a müncheni repteret működtető cég vesz részt a programban. Magyar nincs köztük, hárman az Európai Unión kívüliek. A szocialista Herczog Edit személyében – akit eddig nem értünk el mobiltelefonján – van viszont magyar tagja az EBPS vezetőségének. Az ügy kirobbanása szempontjából nem jelentéktelen, hogy korábban a zöld David Hammerstein-Mintz is a grémium tagja volt, de kilépett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.