Kóka új megállapodást szeretne a politikai és gazdasági vezetők között

Magyarország versenyképesebbé tételéhez új megállapodásra van szükség a politikai és a gazdasági vezetők között - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke csütörtöki győri sajtótájékoztatóján, miután a Győr-Moson-Sopron kereskedelmi kamara elnökségével találkozott.

Kóka János bemutatta a kamara vezetőinek az SZDSZ gazdaságpolitikai programját; mint mondta, egy nappal korábban ezt tette Hajdú-Bihar megyében is.

A közteherviselés átalakításának kulcskérdéseiben egyetértésre jutottunk - összegezte a gazdasági szakemberekkel folytatott megbeszéléseinek tapasztalatait.

Kóka fontosnak tartja, hogy összhang alakuljon ki a gazdaság és a politika szereplői között. Mint rámutatott, csak a gazdaság szereplői adhatnak olyan erőt a közteherviselés átalakításában elkötelezett parlamenti politikusoknak, amellyel ezt a programot sikerrel lehet képviselni, s amelynek eredményeként ez az álláspont tükröződni fog az ország költségvetésében.

A pártelnök szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy az adózási rendszer az egyik legsúlyosabb gátja az ország versenyképességének.

Kóka kijelentette: abban bíznak, hogy a koalícióból való kilépés erős jelzést ad a politika számára, s arra figyelmeztet, ha nem cselekszünk a gazdasági fejlődés érdekében, "akkor a politikai elit maga alá fogja temetni Magyarország jövőbeni lehetőségeit".

A pártelnök közölte: várakozása szerint a budapesti választmány pénteki ülésén a fővárosi SZDSZ-küldöttek is megerősítik a koalícióból való kilépés szándékát, a vasárnapi küldöttgyűlés pedig arról dönt, hogy ebben a kormányban az SZDSZ nem kíván koalíciós szerepet vállalni a továbbiakban.

Ezzel összefüggésben Kóka János megismételte többször hangoztatott álláspontját: az SZDSZ nem érdekelt a kormány bukásában. A kétharmados Fidesz-győzelemmel járó előrehozott választást az SZDSZ  mindenképpen el szeretné kerülni, mivel úgy gondolja, hogy "Magyarországnak ez rossz, hiszen a Fidesz nem rendelkezik programmal, nem rendelkezik megoldásokkal Magyarország gazdasági bajainak leküzdésére". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.