A spanyol inkvizíciótól tanult a CIA

Nincs menekvés a vízsugár elől. A kínvallatás során a gyanúsítottat lekötözik egy asztalra, és csapból vagy kancsóból folyamatosan vizet öntenek kipöckölt szájába és orrába. Levegőt nem tud venni, de a lélegzetét sem tudja visszatartani. Halálfélelem mellett érzi, ahogy tüdeje megtelik vízzel – ez a technika a "waterboarding".

Alig egy hónapja George W. Bush megvétózta azt a törvényt, amely a vallatás ezen módját kínzásnak, így törvényellenesnek minősítette. Pedig kiugrott CIA-ügynökök állítják: olyan sokkot kap a gyanúsított a szimulált vízbefojtás alatt, hogy bármit elmond, amiről úgy gondolja, abbahagyják. Vagyis olyanokat, amik meg sem felelnek az igazságnak. Erről a spanyol inkvizíció is sokat tudna beszélni, amely a feljegyzések szerint elsőként alkalmazta a módszert boszorkányok leleplezésére.

Az amnesty International kínvallatás-ellenes filmje

Az Amnesty International brit fiókszervezete most egy új klipet forgatott, amitől a vízbefojtás betiltását remélik. Az emberjogi aktivisták filmje úgy kezdődik, mint egy nyugati ásványvíz- vagy vodkareklám. Esztétikusan csordogálnak a vízcsepek, és csak egy idő után távolodik el a kamera, és mutatja meg a kínzott ember fejét leszorító kesztyűs kezet.

A film készítői, ha csak pár másodpercre is, de kipróbálták a technikát. A klip végén látható a lekötözött férfi görcstől rángatózó keze. – Csak pár másodperc volt, és már így is szörnyű – nyilatkozta az Amnesty szigetországi vezetője az Independent napilapnak. Kate Allen hozzátette: a börtönökben nincs a közelben senki, aki közbeavatkozna, leállítaná, a valóságban ez sokkal rémisztőbb.

A képsorok azért éppen eléggé sokkolnak. A jövő hónaptól 50 brit mozi nézői láthatják a másfél perces klipet, mielőtt Rambo vagy más amerikai akciósztár gyilkolni nem kezd a vásznon.

Nézze meg a filmet nagyobb felbontásban, és a készítők beszámolóját a forgatásról a brit AI oldalán >>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.