Újabb szolgáltatók tiltakoznak az internetadó ellen

A Magyar Telekom Nyrt. és a UPC Magyarország Kft. arra kéri a döntéshozókat, hogy maradjanak összhangban az eredetileg elfogadott, az információs társadalom fejlesztését célzó kormányprogrammal, és ennek megfelelően ne támogassák az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetését.

A két szolgáltató közös csütörtöki közleménye szerint az internetadó bevezetése hátráltatja azt a meghirdetett és elfogadott kormányprogramot, amely az Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás címen fogadtak el, kijelölve az informatikai fejlesztés fő stratégiai irányait. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetnie az internetszolgáltatóknak.

"Szakmai álláspontunk és iparági tapasztalataink szerint a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal" - áll a két cég közös közleményében.

A szolgáltatók úgy vélik, hogy mindeközben nem láthatók a tervezett intézkedés elvárt előnyei. Szerdán délelőtt az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) is tiltakozott a járulék kiterjesztése ellen, majd délután kilenc érdekképviselet közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben szintén az internetadó bevezetésének visszautasítását kérik az országgyűlési képviselőktől. Szerintük ugyanis bevezetése minden fejlesztéspolitikai szándékkal ellentétes.

A GKM hétfőn, a távközlési piac szereplőivel folytatott egyeztetés után azt közölte: továbbra sem támogatja az internetet 0,8 százalékkal megterhelő kulturális járulék bevezetését. A tárca álláspontja szerint az új járulék bevezetése megnehezíti a hazai internethasználat elterjedését, és csökkenti a hazai vállalkozások versenyképességét.

Az Országgyűlés kulturális valamint a költségvetési bizottsága azonban kedden elutasította a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) járulékbevételét érintő törvénymódosításhoz érkezett három azonos tartalmú indítványt, amely kiemelte volna az internetszolgáltatást a kulturális járulékoltatási körből.

A parlament gazdasági és informatikai bizottságának informatikai és távközlési albizottsága szerdán azt javasolta, hogy a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításából kerüljön ki az internetadó. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.