Cannes-i Delta

Mundruczó Kornél Delta című filmjét is beválogatta versenyprogramjába a május 14-én kezdődő 61. Cannes-i Filmfesztivál. A rövidfilmek versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című munkája kapott meghívást - jelentették be a szervezők tegnap délben Párizsban. Mundruczó meghívása komoly áttörés: a Delta az első versenymű a fiatal magyar rendezőgeneráció alkotójától.

- Különösen nagy öröm, hogy roppant erős mezőnybe kerültem be, ráadásul egyetlen kelet-európaiként. Remélem, hogy a Delta megjegyezhető mű lesz - mondta lapunknak Mundruczó Kornél. Arra a kérdésre, hogy jelen esetben mit jelent a megjegyezhető, a rendező azt válaszolta, a promócióra gondolt. A világ legjelentősebb filmművészeti szemléjén ugyanis több mint harmincezer szakmabeli és újságíró fordul meg, és nagyon fontos, hogy a figyelmüket ne kerülje el a Delta. Több nemzetközi szakmai forrásból úgy értesültünk, hogy egy szerény cannes-i kampány legalább százezer euróba kerül - de kikerülhetetlen költség.

Ami a versenyprogram többi résztvevőjét illeti, valóban éles harc várható a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért. Legújabb munkájával érkezik a croisette-re például Jean-Pierre és Luc Dardenne, Clint Eastwood, Atom Egoyan, Steven Soderbergh, Paolo Sorrentino, Walter Salles és Wim Wenders. Versenyen kívül mutatják be Woody Allen legújabb művét, a Vicky Cristina Barcelonát, de a legnagyobb őrület minden bizonnyal a negyedik Indiana Jones mozit övezi majd, amit a korábbiakkal megegyezően Steven Spielberg rendezett. A szereplőgárdában sincs lényeges változás, azaz még mindig Harrison Ford alakítja az akcióhősnek sem utolsó régészt.

 

Johanna

Bár Mundruczó Kornél most csatlakozott a nemzetközi filmrendezői elithez, nem először jár Cannes-ban: 2003-ban szerepelt A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató Résidence programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben. A következő Mundruczó-mű, a Johanna világpremierje az 58. Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában szerepelt.

 

 

Szép napok

- Hosszú évek kihagyása után tavaly tört meg a jég azzal, hogy Tarr Béla munkája, A londoni férfi szerepelt a versenyben, és reményt keltő, hogy a következő, igazán tehetséges generációra felfigyelt és értékeli a "fesztiválok fesztiválja". Hoszszú, kitartó és minőségi munka megkoronázása ez a meghívás, s egyben a fiatal tehetség elismerése, ami a magyar fiatal filmes generáció további nemzetközi elismerését is elősegíti - mondta lapunknak Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója.

A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt csaknem ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Arany Pálmát magyar játékfilmrendező még nem nyerte el. Igaz, a rövidfilmjeink már ötször diadalmaskodtak.

Mundruczó Kornél  csatlakozott a nemzetközi filmes elithez
Mundruczó Kornél csatlakozott a nemzetközi filmes elithez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.