A Századvég-Forsense szerint 32:10 arányban vezet a Fidesz

Február óta 12 százalékponttal nőtt azok aránya, akik negatívan ítélik meg a kormány munkáját, jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett  negatív véleményt fogalmazott meg; a mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék - derült ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.


Közleményükben hozzátették: a csak a kormánnyal elégedetlenek aránya négy ponttal emelkedett márciushoz képest, és jelenleg 43 százalék, a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig nem változott, jelenleg is 20 százalék. A korábbi trendekkel szemben jelentősen nagyobb arányban - 19 százaléknyian - elégedetlenek a  saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával az MSZP szavazói, mint a Fidesz szimpatizánsai, ők 10 százaléknyian vannak.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az elmúlt hónapban 6 százalékponttal csökkent a magukat biztos szavazóknak vallók aránya: ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor a megkérdezettek  61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz.

A két nagy párt támogatottsága közti különbség tovább nőtt, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre - két százalékponttal többen, mint márciusban -, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t, 2 százalékponttal kevesebben, mint egy hónappal korábban. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A kutatók szerint ez az érték az MSZP esetében az eddig mért legszűkebb támogatói bázist mutatja, és felveti a kérdést, vajon csökkenhet-e még tovább a kormánypárt társadalmi támogatottsága. A Fidesz esetében a kérdés az, hogy képes-e huzamosan 30 százalék felett tartani a támogatók körét, vagy csak átmeneti kitörésről van  szó.

A biztos szavazó és pártot is választó személyek köre némileg csökkent március óta, jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Körükben nem szignifikáns változást regisztráltak a kutatók márciushoz képest: a biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap  választásokat rendeznének, ez 1 százalékponttal több, mint egy hónappal korábban - és 19 százalék az MSZP-re, ez pedig 1 százalékponttal kisebb, mint márciusban. A két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól a mért 4  százalékkal. 

A felmérés szerint márciushoz képest 7 százalékponttal többen, a megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány leváltását, és csupán feleannyian, 28 százaléknyian vannak a kormány maradását  támogatók. A bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak között is a kormányváltást pártolók vannak többségben.

A felmérés szerint tovább nőtt a távolság a két nagy párt vezető politikusának támogatottságában is, mivel a múlt havi 6 százalékpont után áprilisban újabb 4 százalékponttal emelkedett a teljes mintán belül azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt  betöltésére, ez most 41 százalék. Gyurcsány Ferencet jelenleg csupán a válaszadók 24 százaléka tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére.

A jelenlegi kormány hatalmon maradását a megkérdezettek a márciusinál jelentősen nagyobb arányban - 6 százalékponttal többen, összesen 45 százaléknyian - tartják kockázatosabbnak az ország jövője szempontjából, mint az ellenzék hatalomra kerülését.

A Századvég-Forsense  április 10-e és 17-e között végezte kérdőíves közvélemény-kutatását, 1.000 fős reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.