Jön a fogyatékossági kártya?

Egyebek közt fogyatékossági igazolvány bevezetését javasolja a fogyatékkal élőket megillető támogatásokkal és juttatásokkal elkövetett visszaélések viszszaszorítására az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa.

Nemrégiben az egyik kereskedelmi televízióban bemutattak egy rejtett kamerával készült riportot arról, hogyan juthat bárki 50-60 ezer forintért ingyenes parkolásra jogosító mozgássérült-igazolványhoz. A hivatalok minden további nélkül kiállították az okmányt egy évekkel ezelőtt elhunyt orvos letiltott bélyegzőjével hitelesített igazolásra. Amikor ezzel szembesítették a hivatalok illetékeseit, széttárták a karjukat: az orvosi igazolást nem bírálhatják felül. Ha abban az állt, hogy az illető rokkant, kiadják a parkolókártyát.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormányzati program koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint ez is példázza, mekkora a káosz a fogyatékkal élőknek juttatható támogatások jogalapjának megállapítása során. Leginkább a parkolási engedélyekkel elkövetett visszaélések keltik fel az érdeklődést, mondta, pedig a rokkantsági nyugdíj megállapítása vagy a megváltozott munkaképességűek eljárásai kapcsán is anomáliák fedezhetők föl. Emellett sokan veszik igénybe jogtalanul a szociális intézményeket és szolgáltatásokat is.

Arról, hogy hány fogyatékkal élő jogosult valamilyen szociális juttatásra, nincsenek pontos adatok. A kormánybiztos hivatalának sem sikerült ilyeneket beszereznie. A különböző szervezetek és hatóságok más-más adatokat közölnek. Viszonylag pontosnak tűnő adat, hogy Magyarországon 452 ezer nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas él. Közülük tízezer képtelen önmaga ellátására. A munkaképességüket teljes egészében elveszítettek száma
65 ezerre tehető. A III. rokkantsági csoportba tartozók 377 ezren vannak. A különféle, döntően közlekedési támogatásra jogosultak 44 százaléka mozgásszervi betegségben szenved.
A 2001-es népszámláláskor ugyanakkor 580 ezren vallották magukat fogyatékosnak, ezen belül 244 ezren tartották magukat mozgáskorlátozottnak. A háziorvosok által megállapított mozgáskorlátozottak száma 250-300 ezerre becsülhető. Még megbecsülni sem lehet, hogy hányan rendelkeznek közülük parkolási engedéllyel.

Kondorosi "a jogilag és szakmailag rendezetlen kompetenciaviszonyokkal" magyarázta, hogy egyes helyeken olykor egész utcákat (egy falut) rokkantosítanak, s azt, hogy pénzért megszerezhetők bizonyos mozgássérült-kedvezmények. Nálunk ugyanis nincs a fogyatékosság véleményezésének egységes rendszere. Bizonyos jogosultságokat az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet, másokat a szakfőorvosok, megint másokat a háziorvosok "véleményeznek".

Kondorosi szerint ahhoz, hogy egyértelmű legyen, kik jogosultak és pontosan mekkora támogatásra, elengedhetetlen az egységes szakmai protokoll kialakítása. "A funkcióképesség, a fogyatékosság és az egészség nemzetközi osztályozását kell bevezetni a hazai gyakorlatban is. A mozgásképesség meghatározását például különféleképpen értelmezhető szóvirágok helyett könnyen kódolható és szemléletes kritériumokkal lehetne felváltani. Azzal például, hogy az illető képes-e tárgyak emelésére, mozgatására, tudja-e használni a kezét és a lábát, mekkora utat képes egyedül megtenni sík terepen."

Kondorosi egyebek közt azt is javasolja a kormánynak, fontolja meg egy fogyatékossági igazolvány vagy kártya bevezetését, amely az adatvédelmi szabályokat is figyelembe véve hiteles és főleg vissza-ellenőrizhető adatokat tartalmazhatna.

A támogatási rendszer átalakításával kapcsolatban a kormánybiztos szerencsésebbnek tartaná egy, a fogyatékkal élőket megillető támogatásokról szóló új jogszabály megalkotását, de mint mondta, a cél - az átláthatóság és a törvényesség - a ma hatályos jogszabályok módosításával is elérhető. A kormány várhatóan még ebben a hónapban tárgyalja az előterjesztést.

Szabálykövető parkolók
Szabálykövető parkolók
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.