Elkészült az új fesztiváltámogatási rendszer

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) elkészült a középtávú fesztiváltámogatási stratégia koncepciója, amely szerint a rendezvények finanszírozói ezentúl nem a minisztériumok lesznek, a pályázatokat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumai bírálják el.

A koncepció részleteiről tartott keddi sajtótájékoztatón Schneider Márta, a tárca kulturális szakállamtitkára elmondta: az új rendszer az év második felében életbe lép. Alapelvként a pályázati rendszer megmarad, ez alól az egyetlen kivétel az OKM, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM), valamint a főváros által közösen finanszírozott Budapesti Tavaszi Fesztivál lesz.

Schneider Márta ígéretet tett a fesztiválszervezők panaszainak orvoslására, például az állami források ezentúl a rendezvények kezdete előtt lehívhatók lesznek. Az idén bevezetett gördülő finanszírozási rendszernek köszönhetően fél évvel az események előtt dönteni fognak a támogatásokról, így a fesztiválszervezők biztosabban tervezhetnek előre, sőt a legnagyobb rendezvényeknél lehetőség lesz több évre szóló finanszírozási szerződések megkötésére is.

A tárca megkezdte egy minőségbiztosítási rendszer kiépítését is: a rendezvényeket maguk a fesztiválszövetségek minősíthetik, az értékeléseket az NKA is figyelembe fogja venni a döntéshozatalnál.

Az államtitkár a kulturális járulékokról szóló törvény módosításáról elmondta: az új szisztéma várakozásaik szerint növeli az NKA bevételeit, a forrásbővülés egyik kedvezményezettje pedig a fesztiválfinanszírozás lehet.

Kovács Miklós, az ÖTM turisztikai szakállamtitkára megjegyezte: a turizmus vonzerejét jelentősen növelik a művészeti fesztiválok, így ez a szektor is érdekelt az új, átláthatóbb, a tervezhetőség szempontjából előrelépést jelentő szisztéma létrejöttében.

Harsányi László, az NKA elnöke kiemelte, hogy a fesztiválfinanszírozási rendszer eddig állandóan változott, ezért üdvözölte az új, tartósnak mutatkozó koncepciót. Elmondása szerint az NKA-n belül nem változik a szakmai kollégiumok rendszere, de létrejön egy Kiemelt Kulturális Programok Kollégiuma, amely az összművészeti fesztiválok támogatásáról dönt majd. Az új testület tagjainak felét a fesztiválszövetségek delegáltjai, másik felét a kulturális tárcának az NKA javaslata alapján kiválasztott küldöttei adják.

Harsányi László szerint az egyetlen bizonytalan pontot jelenleg a kulturális járulékokról szóló törvénymódosítás elfogadása jelenti. Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja az új szabályozást, annak eredményeként 400-500 milliós többletforráshoz juthat az NKA 2009-től.

A sajtótájékoztatón a Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként jelen lévő Márta István szerint végre világos rendszer alapján ítélhetik majd oda a finanszírozásokat, szétválasztva a kulturális, turisztikai és regionális szempontokat. Megjegyezte: Magyarországon évente mintegy 3000 rendezvény nevezi magát fesztiválnak, ebbe a számba azonban éppúgy beletartoznak a falunapok, mint a nagy kulturális események. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.