Sarkozy lemondta lengyelországi útját

A lengyel vezetők közötti protokollvita miatt mondta le Nicolas Sarkozy francia államfő szerdai varsói látogatását - tudta meg a Le Figaro című francia napilap.

A francia-lengyel stratégiai partnerségről szóló megállapodás aláírását múlt pénteken hivatalosan a francia elnök elfoglaltságaira hivatkozva halasztotta el Párizs egy meg nem jelölt későbbi időpontra. Valójában azonban a franciák megelégelték a lengyelek közti protokollvitát; Donald Tusk lengyel miniszterelnök ugyanis úgy vélte, hogy a találkozón túl nagy szerep jutna Lech Kaczynski államfőnek - írta kedden a párizsi konzervatív újság.

A Le Figaro szerint nem ez az első lengyel diplomáciai gikszer, amely miatt az európai partnerek szemében kiszámíthatatlanná váltak a lengyelek. Pedig Franciaország kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a két ország vezetőinek csúcstalálkozóira. A most kútba esett eseményre Sarkozyt elkísérte volna miniszterelnöke, Francois Fillon is, valamint kormánya legalább hat minisztere.

A lap elismeri, hogy a tavaly őszi lengyel parlamenti választások óta Tusk mindent megtesz az előző kormány alatt erőből politizáló lengyel diplomácia "pacifikálására". A miniszterelnök az államfőnek ellentmondva próbálja Lengyelország viszonyát rendezni Oroszországgal, ahol februárban tett hivatalos látogatást, valamint Németországgal, a Kaczynski ikrek másik kedvelt céltáblájával. Ezenkívül nem kis munkával sikerült meggyőznie Lech Kaczynskit, hogy írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáról szóló törvényt, amely a köztársasági elnök szerint Lengyelország szuverenitását fenyegeti.

Miközben a kormány és az elnök között már javulóban volt a viszony, a Le Figaro arra emlékeztet, hogy az utóbbi napokban Radoslaw Sikorski külügyminiszter és Lech Kaczynski között alakult ki újabb feszültség. Sikorski ugyanis - aki az előző kormány védelmi minisztere volt - nem konzultált az államfővel, mielőtt több nagykövetség bezárásáról döntött. Az utolsó csepp a pohárban az argentínai nagykövet visszahívása volt, aki Kaczynski mellett Tadeusz Rydzyk atyának, a szélsőséges nacionalista katolikus Radio Maryja igazgatójának pártfogoltja. A nagykövet ugyanis annak a Jan Kubalinski üzletembernek a barátja, aki a II. világháború után a náci megszállókhoz fűződő kapcsolatai miatt hagyta el Lengyelországot és telepedett le Argentínában. Kubalinski jelenleg a Radio Maryja egyik legfőbb szponzora. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.