"Betű" lábak kezelése

A csecsemők többsége látszólag ó-lábbal jön a világra, hiszen a méhen belül kevés hely van a lábak egyenes hosszirányú növekedésének. Sok szülő ezért ijedten nézi gyermekének görbe lábacskáit. Az újszülött vádliizmainak kitelődésével az optikai kép napról napra lényegesen megnyugtatóbbá válik.

A szülők döntő többségének a későbbi görbületet látva sincs semmi oka az aggodalomra, a járás indulásával, úgy 12-24 hónap elteltével a lábacskák jó eséllyel egyenesen fognak állni.

Néhányszor előfordul, hogy a kis lábak a második év után is jócskán "kitérnek" az elképzelt függőleges tengelytől, ilyenkor érdemes gyermekünket ortopédusnak megmutatni. Az ó- és x-lábak kiskorban nem okoznak semmiféle panaszt, felnőttkorban azonban az egyenetlen terhelés miatt már a 30-40 éveseknél is fájdalmas ízületi kopások okozói lehetnek.

Szakorvos tudja eldönteni, hogy szükség van-e ó-láb esetén a kifelé dőlő sarok, x-lábnál a befelé dőlő sarok alátámasztására, a cipő sarokrészének billentésével. Ez jól megoldható az egyénileg kialakított prevenciós cipővel, amelyet az OEP is támogat.

Dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál kórház gyermekortopéd főorvosa szerint csupán néhány ritka esetben, öröklődő csontfejlődési rendellenességek vagy egyéb betegségek következtében fordul elő, hogy a nagymértékű eltérés miatt a térdszalagok kilazulnak és a térdízület oldalirányban is megnyílik minden ráterhelés, lépés közben. Ilyenkor műtétet javasolnak, amellyel gyermekkorban, az intenzív növekedés időszakában kiválóan korrigálható ez az eltérés. Ma már többféle műtéti technika is létezik a csont növekedésének irányítására. Ezek mindegyike az úgynevezett növekedési zónára hat, amely a csontvégek és a csont középső szakasza között helyezkedik el, és a pubertás végéig, vagyis a növekedés lezárulásáig aktív. Minden eljárás alapötlete lényegében megegyezik: míg az egyik oldalon a csont növekedését valamilyen beépített fémeszköz időlegesen lefékezi, addig a másik irányban a csont zavartalanul fejlődhet, és így a görbület néhány év alatt kiegyenesíthető.

Dr. Marschalkó Péter lapunk kérdésére elmondta, hogy már Magyarországon is elérhetők a legmodernebb végtagkorrekciós eljárások. A régebben általánosan használt ácskapocs technika mellett, amikor egy oldalon két kapcsot alkalmaztak a kívánt irányú csontnövekedés elérésére, ma már hozzáférhető - az esetleges kilazulásnak jobban ellenálló - úgynevezett "hídlemez" is. Ez egy nyolcszögű acéllapocska, amelyet két csavarral rögzítenek a felső és alsó combcsont növekedési zónáinak időleges, irányított "kikapcsolására". A hídlemez eljárás a már egy évtizede alkalmazott csavaros növekedésirányító kezelés alternatívájaként alkalmazható. Jelenleg az új műtéti technika bevezetésének időszakában vagyunk, a kezdeti eredmények igen biztatóak. Évente körülbelül 30 hasonló műtétet végeznek hazánkban.

A műtéti beavatkozás után a páciens megszokott életvitelét folytathatja, a beültetett eszközök hatásának ellenőrzésére háromhavonta kontrollra van szükség. Ha sikerült a csont kívánt alakját elérni, az implantátum eltávolítható, és a csont zavartalanul tovább nőhet, miközben a helyreállított terhelési viszonyok már a normális ízületi állású fejlődést támogatják. Bár a műtétek egyre kisebb kellemetlenséggel járnak, természetesen pusztán esztétikai okokból nincs szükség ilyen beavatkozásra.

A röntgen vagy a CT megmutatja, milyen korrekció kellene. Az új módszer főleg 6-13 év közötti gyerekeknek ajánlatos
A röntgen vagy a CT megmutatja, milyen korrekció kellene. Az új módszer főleg 6-13 év közötti gyerekeknek ajánlatos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.