Tokaji: minden marad - egyelőre

Nem sikerült egyezségre jutni a határon átnyúló tokaji borvidékről a szlovák és a magyar tárgyaló feleknek. Magyarország tegnap délig kért választ, ám Szlovákia ennek megküldése előtt megvárta az Európai Bizottság hétfői brüsszeli döntését, amely szerint továbbra is a 2004-ben aláírt megállapodás határozza meg a két tokaji borvidék viszonyát.

Katarína Belická, a pozsonyi agrárminisztérium szóvivője szerint Pozsony nem mondhat le a tokaji borvidék (Tokajská vinárska oblast) használatáról, mert ez a megnevezés az ország csatlakozási szerződésében is szerepel, s ezért az uniós jogrend részét képezi. - Mindezek után országunk a tárgyalások folytatását szorgalmazza a magyar féllel, amellyel egyezségre szeretne jutni - tette hozzá a szóvivő, aki arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy Szlovákia továbbra is ragaszkodik-e ahhoz, hogy 908 hektárt ismerjenek el tokaji szőlőterületként, a magyar fél által kompromisszumként javasolt legfeljebb 565,2 hektárral szemben.

Marcinkó Ferenc, a Tokai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke értelmezése szerint az uniós döntés azt jelenti, hogy Szlovákiának le kell határolnia a 2004-ben vállalt 565,2 hektáros borvidéki területet, és végre kell hajtania egyéb vállalásait is. Márkanévként addig a jelenleg is használt szlovák Tokajské Vyber vagy Oblast, valamint a Tokajsky neveket nyomtathatják a határon túl készült borok palackjaira.

Ezzel az is nyilvánvalóvá vált, hogy egyelőre nem egyesül a két borvidék - közölte Marcinkó Ferenc. Információink szerint hazánk válasza az volt, hogy Magyarország hajlandó folytatni a tárgyalásokat a szlovák féllel. Úgy tudjuk, a szlovák agrártárca a napokban újra egyeztetni fog a szlovákiai termelőkkel a kérdésben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.