Jönnek a drogszimatoló klónkutyák

Megkezdték hétfőn Dél-Koreában a világ első klónozott drogszimatoló kutyáinak kiképzését. A hét klónozott kutyakölyök egy kiváló drogszimatoló kutya, egy golden retriever génállományát hordja magában. A múlt év végén jöttek világra.

Képzésük megkezdése előtt megvizsgálták őket, mennyire van meg bennük az az örökítőanyag, amelynek révén folytatódhatnak bennük a kiváló közös felmenő tulajdonságai, és alaposan megfigyelték viselkedésüket. A projekt vezetője szerint e klónozott ebek könnyebben képezhetők, mint természetes úton született fajtársaik, s a tervek szerint már júniusban bevethetők lesznek.

A világszerte egyedülálló projekt a Li Bjong Csun (Lee Byung Chun) vezette kutatócsoport tudományos tevékenységének eredményein alapul. Li tagja volt korábban annak a dél-koreai kutatócsoportnak is, amely 2005-ben kitenyésztette Snuppyt, az első klónozott kutyát (egy afgán agárt). Annak a kísérletnek a vezetőjére, Hvang Vu Szuk (Hwang Woo Suk) professzorra később rábizonyították, hogy meghamisította emberi őssejtekkel kapcsolatos kutatásainak kísérleti eredményeit, és a botrány miatt sokan kételkedni kezdtek az addig elfogadott eredmények hitelességében is. Lire is rávetült a gyanú árnyéka, de tisztázta magát. Később egy farkasklónozás kapcsán is meggyanúsították, de egy független bizottság vizsgálata alaptalannak minősítette a gyanúsítást.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.