Erős viharok lesznek országszerte

Erős viharokra, jégesőkre lehet számítani az ország egész területén ma délután hat óra után, helyenként akár diónyi jég is eshet, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki - közölte Fehér Tamás veszélyjelző meteorológus.  

A vihar hétfő délután öt óra körül érheti el Nyugat-Magyarországot; a fővárosban este kilenc és tíz óra között lehet viharra számítani.

A viharzóna az ország nyugati, délnyugati határán lép be, viharos szél és zivatar várható. Fehér Tamás tájékoztatása szerint a széllökések helyenként elérhetik a 90-100 kilométeres sebességet is. A felhőszakadásokból 3-6 centiméter csapadék is eshet akár félóra alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az egész országban a narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg: a zöld jelzés nem igényel különösebb felkészülést, a sárga potenciálisan veszélyes jelenségekre figyelmeztet, a narancssárga és a piros jelzés veszélyt jelent. Narancssárga jelzés esetén az időjárás károkat, baleseteket okozhat. A piros fokozat kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, az emberi életet is fenyegető időjárási jelenségre figyelmeztet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.