Ombudsman: a rendőrség visszalépett a rendszerváltás előtti időszakba

Egy hónapon belül elkészülhet a gyülekezési jog érvényesülését célzó ombudsmani vizsgálat, amely az elsődleges megállapítások szerint visszásnak tartja, hogy a demonstrációra szóló 72 órás bejelentési határidőt a rendőrség eltérően értelmezi - mondta Szabó Máté az MTI-nek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt követően indított hivatalból vizsgálatot, hogy április 11-én a Hollán Ernő utcában úgynevezett flashmob keretén belül két ellentétes csoport is demonstrációt tartott a Molotov-koktéllal megrongált XIII. kerületi jegyiroda előtt, illetve környékén, majd a város különböző pontjain folytatódtak a demonstrációk.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a fővárosi Városligetben rendezett rendőrnapon az ombudsmani sátorban tartott beszélgetésen megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé bejelentett demonstrációk során az ombudsman munkatársai nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna. Az azt követő demonstráció-sorozaton szerzett helyszíni tapasztalatok, valamint a rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, továbbá az előállítások során az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság.

Szabó Máté az MTI-nek azt mondta: a problémák a társadalmi különbségekből, a bizonytalanságból erednek. Azzal, hogy a rendőrség a demonstrációk bejelentésénél a 72 órás határidőt eltérően értelmezi, visszalépett 1989-es, vagyis a rendszerváltás előtti időszakba, ugyanis saját elképzelései szerint dönti el, hogy mit vesz tudomásul és mit nem - jelentette ki. Hozzátette: a mérlegelés nem a jogszabályok szerint történik, és ezt aggályosnak tartja.

(MTI)

Szabó Máté
Szabó Máté
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.