Karnagy úr, adjon egy A-t!

Annyi privatizálás talán belefér, hogy eláruljam, szombat kora délután óta exjátékos és edző, technikai vezető és szövetségi alkalmazott, törzsszurkoló és újságíró SMS-ezget egymással rendületlenül.

Ámuldoznak-hitetlenkednek mindazok, akik nem is olyan régen a Kisstadionban, a Megyeri úton, Dunaújváros, Jászberény és Miskolc akkor még szélfútta, hideg rázta pályáján toporogtak csontig átfagyva, miközben a sportág A csoportjára úgy tekintettek, mint párizsi clochard a Fouquet étteremre.

Ők most mind azt tervezgetik, hogy a jövő tavasszal Svájcba utaznak.

Szóval: a magyar jégkorong-válogatott 4:2-re legyőzte Ukrajnát Szapporóban, a B vb utolsó fordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel nyerte hatosát, és a következő évben a legmagasabb osztályban folytathatja! Másképpen: az eddig csak triplán feltételes mondatokban, szégyenlősen elharapva megfogalmazott vágyakozás immár tény, de két nappal a történtek után is csupán barátkozunk a gondolattal.

Az ukránok ellen pazarul kezdett Pat Cortina társasága, úgyhogy az elitbéli tagságiját 1999 és

A világbajnoki A csoport idei mezőnye (a vb-t május 2. és 18. között Kanadában rendezik): Svédország, Kanada, Finnország, Csehország, Oroszország, Egyesült Államok, Szlovákia, Svájc, Fehéroroszország, Lettország, Németország, Dánia, Franciaország, Norvégia, Olaszország, Szlovénia. A tizenhat együttes közül az utolsó kettő búcsúzik; a 2009-es, svájci tornán ezek helyére kerül Magyarország, illetve a feljutást a másik ágon kiharcoló Ausztria csapata.

2007 között esztendőről esztendőre megújító rivális döbbenten rögzíthette: itt akár baj is lehet. Aztán hamarosan lett is, hiszen az első harmad felénél Vas János kilőtte a hosszú felső sarkot, s a periódus végén az emberelőnyben játszó magyarok legjobbja, Palkovics - a vetélytárs teljes során átszlalomozva - szintén betalált (2:0). Ráadásul a térfélcsere után is hatalmas fölényben - na meg már-már önkívületben - hokizó alakulat újabb három perc múltán megszerezte a harmadik gólját, s az ukránok ekkor kilátástalannak látszó helyzetére jellemző, hogy Peterdi bombáját (3:0) követően Vlagyimir Golubovics szövetségi kapitány időt kért.

Jókat mondhatott... A magát nyeregben érző, ugyanakkor a példátlan hajtás következményeként egyre ólmosabban mozgó magyar válogatott a 38. percben - mindössze 43 másodperc leforgása alatt - két gólt kapott (Blagoj, Szemencsenko, 3:2), s hogy mekkorát változott a játék képe, arra bizonyság: amíg a 25. percben még 23:8 volt a kapura lövési arány "ide", addig a szakasz végi statisztikában mindössze kettővel több magyar, mint ukrán kísérlet szerepelt...

Sajtkiéneklést, szokásos sorstragédiát vizionáltunk a szünetben, de a zárófelvonásra megint az első harmadban látott garnitúra korcsolyázott a jégre. A nagyon egyenlők mérkőzésén két kézzel toltuk volna előre az óra mutatóját, ám az nemigen akart megmozdulni, a tetejébe három perccel az utolsó dudaszó előtt Széliget úgy orrba nyomta egy közeli korong, hogy a magyar hátvéd jelentős vértócsát maga mögött hagyva indult idő előtt az öltözőbe. De nem ez volt az utolsó feljegyeznivaló. A hoszszú kényszerszünet után - Vas János kiállítása miatt - létszámhátrányba került az együttes, ám maradt benne slusszpoén: a büntetőpadon ücsörgő játékos testvére, Márton bevágta a negyediket (4:2), és már nem volt tovább! Aaaaaaa! - üvöltötte egyszerre, de a legkevésbé sem fájdalmában Szapporó és Budapest (meg a fél ország); még szép, hát ki hitte volna?

A lehetetlent fölösleges erőltetni, ezért aztán nem próbálom meg szóban visszaadni mindazt, ami a jégen a lefújást követően történt. Ahogyan hallom, a képernyők előtt is hullott egy-egy könnycsepp, de most ne lírázzunk, csak rögzítsük szolidan: amióta kategóriákba osztják a jégkorong-világbajnoki mezőnyt, Magyarország még sosem játszott az A csoportban. Egyszer, 2002-ben, Székesfehérváron vívott ugyan már ki-ki meccset a dánokkal, de annak 6:2 lett a vége, és tudják, hova.

Most viszont egészen más a helyzet. A jövő évi A vb-t Bernben és Zürichben rendezik, ahol a magyarok - amint az a nemzetközi szövetség hivatalos honlapján öles betűkkel olvasható - "a nagy fiúkkal" fognak játszani...

Addig is ébren álmodunk.

Eredmények: Magyarország-Ukrajna 4:2, Litvánia-Horvátország 4:3, Japán-Észtország 7:3. A végeredmény: 1. Magyarország 15 pont, 2. Ukrajna 11, 3. Japán 10, 4. Litvánia 6, 5. Horvátország 2, 6. Észtország 1. A győztes feljutott az A, az utolsó helyezett kiesett a C csoportba.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon gratulált a magyar válogatottnak az A csoportos szereplés kivívásához. "A mostani diadalmenettel hosszú évek kitartó munkája ért be - mondta. - Ennek köszönhetően legyőzték valamennyi ellenfelüket, és lenyűgöztek bennünket, a szurkolóikat. Eddigi teljesítményüket látva senkiben nem lehet kétség: ott a helyük a világ legjobbjai között."(MTI)

22+1. Akik kivívták a feljutást:

Hetényi Zoltán, Szuper Levente, (kapusok); Ennaffati Omar, Horváth András, Kangyal Balázs, Sille Tamás, Svasznek Bence, Szélig Viktor, Tokaji Viktor (hátvédek); Benk András, Fekete Dániel, Gröschl Tamás, Holéczy Roger, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Vas János, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom (csatárok); na meg Pat Cortina, a kanadai-olasz szövetségi kapitány.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.