Vár Kanada! A csoportos a magyar jéghoki válogatott

Sporttörténelmi sikert ért el a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy legyőzte Ukrajna csapatát, megnyerte a szapporói divízió I-es világbajnokságot, és jövőre a világ legjobbjai között szerepelhet.

Egyszerű volt a képlet: amelyik csapat nyer, feljut a jövő évi svájci A csoportos vb-re. A világelitben még soha sem szereplő magyarok ezt megelőzően csak egyszer, 2002. április 20-án játszottak döntőnek beillő meccset a divízió I-ben, akkor Székesfehérváron 6-2-re kikaptak a dánoktól.

Ocskay életerős lövése vezette be a finálét, majd lassan magukhoz tértek az esélyesebb ukránok. Eljutottak a kapuvasig, de az ellentámadás végén az Egyesült Államokban edződő Vas János óriási gólt lőtt a bal felső sarokba. Továbbra is fegyelmezett volt Pat Cortina csapata, amely sorra dolgozta ki a helyzeteket. Még az első szünet előtt emberelőnybe kerültek a magyarok. Palkovics viharzott át a védelmen, és már a hatodik vb-gólját szerezte.

A második harmad elején a rivális játszhatott létszámfölényben, de nem élt vele, hanem Ladányi passzából Peterdi bődületes nagy gólt lőtt. Időt kértek az ukránok, és ettől kezdve hatalmas iramot diktáltak. A 38. percben aztán 41 másodperc alatt Blagoj és Szemencsenko is bevette az addig hősiesen védő Szuper kapuját.

A harmadik periódus kezdetén visszavett a tempóból az ukrán együttes, így Vaszjunyin is ziccerbe került, de háromszor rontott. Igaz, a rivális is eljutott a magyar kapuig, de Karaulscsuk fölé lőtt. A hajrában Szélig dőlt ki, mert az arcába pattant a pakk. Két perccel a vége előtt Vas Jánost kiállították, testvére, Márton azonban megugrásból az A csoportba lőtte a magyar csapatot!

Sporttörténelmi bravúr, a magyarok jövőre a világelitben szerepelhetnek!

A bajnokok első gondolatai:

  • Pat Cortina szövetségi kapitány: "Ez a legjobb csapat, amellyel valaha együtt dolgoztam. Hihetetlen elszántság, fegyelem és alázat. Ez hozta meg a sikert. Köszönöm a fiúknak az óriási élményt."
  • Studniczky Ferenc, a magyar szövetség elnöke: "A magyar hoki utóbbi ötven éve volt benne ebben az utolsó meccsben. Köszönöm mindenkinek, aki hozzásegítette a csapatot ehhez a hatalmas bravúrhoz."
  • Szélig Viktor: "Az első dolog, ami eszembe jutott, az az, hogy volt edzőnk, Kercsó Árpád megmondta: fel fogunk jutni az A csoportba. Sikerült!"
  • Hetényi Zoltán: "Felejthetetlenné vált az első felnőtt világbajnokságom. Remélem, jövőre is bekerülök a válogatottba, és szerepelhetek az A csoportos vb-n."
  • Kangyal Balázs csapatkapitány: "Egy fantasztikus álmom vált valóra. Már nem lesz bennem hiányérzet, bármi történik is a jövőben."
  • Kovács Csaba: "El sem hiszem, ami most történt velünk. Egyszerűen nem tudom felfogni. Köszönjük a szurkolást, éreztük, hogy otthonról is rengetegen szorítanak értünk."
  • Szuper Levente: "Legmerészebb álmomban hittem, hogy feljuthatunk. Tíz éve voltam először felnőtt vb-n, akkor egy C csoportos arany lett a vége. És most is jött egy arany, de ez a siker A csoportot ért."
  • Tokaji Viktor: "Csak kavarognak a gondolatok bennem. Erről álmodtam, és valóra vált."
  • Horváth András: "Megvalósult az álmunk! Annyi fogadalmat tettem arra az esetre, ha feljutunk, hogy most majd alig győzöm teljesíteni őket. Először is el kell mennem egy tetováló szalonba."
  • Ocskay Gábor: "Nagyon jól játszottunk az ukránok ellen is, akár ennél is több gólt lőhettünk volna, ugyanakkor elkerülhető találatokat kaptunk. Már az első harmadban éreztem, hogy legyőzhetjük őket. Tizenkilencedike van, ez a kedvenc számom, ilyen számú mezben játszom. Fantasztikus nap!"

Budapesti ünneplés: Hétfőn a Kisstadionba várja a szurkolókat, újságírókat, érdeklődőket a Magyar Jégkorong Szövetség, hogy a szapporói divízió I-es világbajnokságon győztes, s ezzel történelmi sikert aratva A csoportba jutott válogatottat együtt köszöntsék. Erről Kovács Zoltán főtitkár tájékoztatta az MTI-t, jelezve egyúttal, hogy a déltől tervezett programban többek között kivetítőn felidéznék a sikeres pillanatokat. A magyar válogatott repülőgépe hétfőn 8:35-kor érkezik meg Bécsbe, s bár korábban úgy volt, hogy onnan Székesfehérvárra buszozik tovább a csapat, végül is Budapest lesz a végállomás.

5., utolsó forduló:

  • Magyarország-Ukrajna 4-2 (2-0, 1-2, 1-0) - gól: Vas J. (11.), Palkovics (20.), Peterdi (22.), Vas M. (60.), illetve Blagoj (38.), Szemencsenko (38.)
  • Japán-Észtország 7-3 (4-2, 1-0, 2-1)
  • Litvánia-Horvátország 4-3 (0-2, 1-0, 3-1)

A végeredmény:

  • Magyarország 15 pont
  • Ukrajna 11
  • Japán 10
  • Litvánia 6
  • Horvátország 2
  • Észtország 1
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.