Keresztény vezetők a szélsőjobb ellen

A nagy keresztény egyházak vezetői világos üzenetet fogalmaztak meg az antiszemita, rasszista nézeteket hirdető szélsőjobboldal felé. A Mazsihisz elnökével közösen tartott tájékoztatójukon egyértelművé tették, hogy ilyesfajta eszméknek nincs helyük közösségeikben. A templomokban ezentúl minden évben megemlékeznek a holokauszt áldozatairól.

Ha nem is példátlan, de ritka eset, hogy a négy "történelmi" egyház vezetői közösen szerepeljenek. Tegnap ezt tették, méghozzá a katolikus püspöki kar székhelyén. Demonstrálni akarták, hogy a katolikus, a református, az evangélikus egyház és a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) közös értékeket vall. És a közös értékek mentén - derült ki Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke szavaiból - együttesen tudnak fellépni a társadalmat szétziláló jelenségekkel szemben.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke úgy vélte, a vallási közösségek lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek beszélgessenek egymással. Ezért minél többekben tudatosítani kell: jobb úgy élni, ha hisznek valamiben. A helyzet nehéz, de nem reménytelen - állapította meg Ittzés János, az evangélikusok elnök-püspöke, hozzátéve, hogy a legjobb elképzelések is zsákutcába futhatnak, ha hiányoznak a távlatok. Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke szerint az egyházaknak fontos szerepük van a közbizalom és a szolidaritás erősítésében, az egészséges nemzettudat kialakításában. A közelgő pészah ("zsidó húsvét") alkalmából a bíboros sok sikert, belső békességet és a szabadság örömét kívánta a zsidóságnak.

Az együttműködés tárgyiasult formájaként a négy egyház közös egyszázalékos kampányt indít. Elhangzott, hogy az adófelajánlásokból befolyó pénzt nemes célokra, oktatási és más létesítmények fenntartására fordítják.

Kérdésünkre, hogy az együttműködés valamilyen formában kiterjed-e a szélsőjobboldallal szembeni fellépésre, Bölcskei püspök közölte: a zsidó-keresztény kultúrkör értékei összetartoznak, a közös kampány világos válasz. Ily módon is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a szélsőséges, közösségromboló nézetek ne találjanak, ne találhassanak se szövetségest, se táptalajt a keresztény egyházakban. Feldmájer Péter bejelentette - az evangélikus Ittzés János pedig megerősítette -, hogy az ökumenikus tanács döntése szerint ezentúl április valamelyik vasárnapján minden évben megemlékeznek a templomokban a holokauszt magyarországi áldozatairól.

Erdő Péter "nagyon veszélyesnek" minősítette az utóbbi idők szélsőjobboldali megnyilvánulásait. Az erős érzelmi hatásokat kiváltó audiovizuális kultúra térnyerésével - figyelmeztetett - rendkívüli módon fennáll a manipuláció lehetősége. Azok, akik ilyenfajta szélsőjobboldali jelenségekkel igyekeznek a társadalmat provokálni, a tűzzel játszanak. Nem éledhetnek újjá az ordas eszmék, nem engedhetjük meg - hangsúlyozta a bíboros -, hogy olyan magatartás terjedjen el a társadalomban, amely a kereszténységgel és az együttélés általános normáival is gyökeresen ellenkezik.

l A Somogy Megyei Közgyűlés nem határolódott el a Magyar Gárdától - olvasható a Sonline.hu internetes portálon. A beszámoló szerint a képviselők az MSZP-SZDSZ-frakció vezetőjének, Feigli Ferencnek a kezdeményezésére napirendre vették ugyan a javaslatot, amelyben a megyei közgyűlés, illetve a megyei intézmények elzárkóznak a gárdától, a Fidesz-frakció azonban kiszélesítette volna a kört minden szélsőséges szervezetre. Hosszú vita után végül a Fidesz módosító javaslatát fogadta el a közgyűlés, de az eredeti napirendi pontot nem, így a szélsőségektől elhatárolódtak, de a Magyar Gárdától nem.

Feldmájer Péter, Bölcskei Gusztáv, Erdő Péter és Ittzés János
Feldmájer Péter, Bölcskei Gusztáv, Erdő Péter és Ittzés János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.