Gábor nélkül másodosztályú a mérkőzés

Már jó ideje érzékelhető a párton belüli igény Kuncze Gábor visszatérése iránt. Kóka János programja széles körű támogatást élvezett az SZDSZ-ben, ugyanakkor ő nem tudja stabilizálni a pártot, márpedig most ez az elsődleges - nyilatkozta lapunknak Magyar Bálint egykori szabad demokrata elnök, a párt ügyvivője.

- Kétszázötven SZDSZ-es politikus és szimpatizáns írta alá egyetlen nap alatt a Kuncze Gábor visszatérését kérő internetes petíciót. Úgy tudjuk, ön "több mint aláíró".

- Sosem csináltam titkot abból, hogy Kuncze Gábor támogatója vagyok. Jelenleg oly mértékben megosztott az SZDSZ, hogy nincs az az elnökjelölt, aki olyan mértékű támogatást volna képes szerezni a párton belül, ami végre megnyugvást hozhatna - kivéve Kuncze Gábort. Gábor nélkül a pártelnökjelöltek versenye egy másodosztályú mérkőzéshez hasonlítható. Már jó ideje érzékelhető a párton belüli igény Kuncze Gábor visszatérése iránt, ezt Konrád György minapi, határozott állásfoglalása csak fölerősítette. Az egyáltalán nem szokatlan az SZDSZ-ben, hogy különböző ügyekben aláírásokat gyűjtenek, legfeljebb az lehet meglepő, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sokan csatlakoztak.

- Pártszakadás? Ez lenne a következménye ön szerint, ha Kóka Jánost vagy Fodor Gábort választanák elnökké?

- Ezt nem gondolom, mindenesetre megnyugvást sem hozna... Ezt Kóka János is érzékeli, ezt tükrözi a felvetésre adott gyors és egyértelmű reakciója is.

- Kóka Jánost alkalmatlannak tartja a párt vezetésére?

- Nem erről van szó. János programja széles körű támogatást élvezett az SZDSZ-ben, ugyanakkor ő nem tudja stabilizálni a pártot, márpedig most ez az elsődleges. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne optimális döntést hozzunk olyan kérdésekben, amelyekben külső körülmények nem korlátoznak.

- Kóka Jánossal egyeztetett az "optimális jelöltről"?

- Nem. A megnyugvás iránti igény viszont, mint említettem, régóta érzékelhető a pártban. Ehhez még politológusnak sem kell lenni.

- Kuncze Gábor a közelmúltban több alkalommal állt a nyilvánosság elé, tőle szokatlan módon aktuálpolitikai vitákba is beszállt - nyilván nem véletlenül.

- Ez a jelenlegi helyzetben magától értetődő. De nincs háttéralku, ha erre gondol.

- Tény, hogy Kuncze Gábor nem repesett az örömtől a felkérés hírére.

- Gábor nehéz döntést hozott, amikor visszavonult. Ebben a párton belüli tisztességtelen játszmák is közrejátszottak. Most azonban egészen más helyzetben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt, bár nem a játszmák változtak. Most föl sem merül, hogy ő úgymond az elnökségét kívánná védeni. A döntés azonban a párté: a kérdés az, elég felnőttek vagyunk-e ahhoz, hogy egységesen felsorakozzunk mögé. Gábornak még nem kell döntenie ebben a helyzetben.

- Nyilván a kiszivárogtatásokra, kibeszélésekre utalt. Egyebek mellett ebből lett elege Kuncze Gábornak. Most egy megfáradt politikussal újulna meg az SZDSZ?

- Inkább arról van szó, hogy néhányan fáradtnak akarják láttatni.

- Mennyi esélyt ad a koalíciónak, illetve a kisebbségi MSZP-kormánynak - Kunczéval vagy nélküle?

- Kuncze Gábor visszatérését nemcsak a párton belül, hanem a párton kívül is nagyon sokan megnyugtatónak éreznék. Az SZDSZ korábbi elnökei, Kuncze, Demszky, Pető és jómagam is úgy láttuk, a koalíció a jelenlegi körülmények közt nem folytatható, és az előállt helyzetben nyúlós-ragacsos tárgyalások nélkül kell kilépni. Csodálkoznék, ha az SZDSZ küldöttgyűlése április 27-én nem erősítené meg ezt a döntést. Nem rendezkedhettünk be egy olyan koalícióra, amelyet alapvetően az ellenzéktől való félelem tart egyben, és nem maradhatunk olyan koalícióban, amelyben mind a programunk, mind a tartásunk megkérdőjeleződik. Nem mi adtuk fel a közösen elfogadott kormányprogramot. Ebben a helyzetben a felelősségünk az, hogy a párt visszanyerhesse döntési szabadságát, ne értelmetlen külső kényszerek határozzák meg mozgásterét, és erodálják méltóságát. Mindennek persze személyi feltételei is vannak.

- Elemzők szerint a Fidesz akár alkotmányozó többséget is szerezhetne egy rendkívüli választáson.

- Természetesen nem akarunk előre hozott választásokat. Ez az országnak sem érdeke. De még egyszer hangsúlyoznám, ez a felelősség nem egyedül az SZDSZ-é.

- Az MSZP a szakítás óta többfrontos támadást intézett az SZDSZ pozíciói ellen. Milyen következményei lehetnek ennek?

- Ahogy az SZDSZ-t ismerem, illúzió azt hinni, hogy majd visszakéredzkedünk a koalícióba. Ugyanakkor a koalíció felmondása nem jelent totális háborút sem, hiszen konstruktív ellenzéki szerepre készülünk, ráadásul sok önkormányzatban továbbra is fennmarad a helyi koalíció. Immár egy évtizede politikai hidegháború van az országban, ennek oka éppen az, hogy az ellenzék saját hatalmi ambícióit az ország érdekei fölé rendeli. Ebből ki kell törni, az SZDSZ nem vesz részt abban a romboló játékban, amelyet egy kivonulós, mindent tagadó, demagóg ellenzéki kultúra jelent.

Kuncze visszatérését nagyon sokan megnyugtatónak éreznék
Kuncze visszatérését nagyon sokan megnyugtatónak éreznék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.