Kuncze ajánlotta Kókát, Kóka ajánlja Kunczét

Kuncze Gábor volt pártelnök visszatérése mögé sorakozik fel az SZDSZ - legalábbis annak egy része. Ezzel látják elkerülhetőnek, hogy a párt a megismételt elnökválasztás miatt végzetesen megosztottá váljon. Akár Kóka János, akár Fodor Gábor győzelme esetén sem várható ugyanis, hogy betemessék az árkokat - forrásaink szerint ezért választották a párt befolyásos politikusai (köztük Magyar Bálint és Pető Iván) a "királyi utat", Kuncze visszahívását a pártelnöki székbe.

Az SZDSZ-en belüli közvélekedés szerint több konfliktus együttes hatása szétfeszítheti a pártot. Így a tavalyi elnökválasztási csalás mindkét fél számára kellemetlen következményei, a kisebbségből kormányzó MSZP részéről érzékelhető nyomás, az előre hozott parlamenti választások elkerülésének kényszere, az SZDSZ régi belső ellentétei. Olyan pillanatnyilag megosztó személyiségekkel, mint Kóka és Fodor a hasadást elkerülhetetlennek látják. "Kuncze bácsi visszajön, és majd jól bepelenkáz" - egyik informátorunk szerint nemcsak a pártot tenné tisztába, de a szocialisták SZDSZ-ellenes kirohanásait is féken tarthatná a volt SZDSZ-elnök.

Megszűnt a baloldali koalíciós többség a XI. kerület képviselő-testületében, miután Hajdú László kilépett az SZDSZ-ből, s lemondott összes pártbeli tisztségéről. A képviselő családi okokkal indokolta váratlan döntését, ugyanakkor jelezte, megtartja egyéni mandátumát. A bal- és a jobboldal között kialakult patthelyzet miatt viszont csütörtökön Újbuda zárszámadási rendeletét sem tudták elfogadni. Ebben a városrész kétmilliárd forintos pénzmaradványának sorsáról döntöttek volna, egyebek között arról, hogy a kerület mégsem adja át a Weiner Leó szakiskolát és a József Attila Gimnáziumot a fővárosnak. Ebből a pénzből konszolidálták volna az önkormányzat hozzávetőleg egymilliárd forintos adósságállományát, 180 millió forintot biztosítottak volna a közalkalmazottaknak, gyógyszerár-támogatást adtak volna több ezer embernek. A Fidesz helyi frakciójának vezetője, Kupper András lapunknak megerősítette, frakciódöntésük alapján kizárt a szocialistákkal való koalíciós együttműködés. A képviselő-testület működőképességét Molnár Gyula MSZP-s polgármesternek kell biztosítania, már csak azért is, mert erre ő maga utalt mindannyiszor, amikor a koalíciós többség korábban sorra leszavazta a jobboldali előterjesztéseket. Álságos dolog a zárszámadás kapcsán a jobboldaltól számon kérni a konstruktivitást. A Fidesz álláspontját osztja a helyi KDNP, a MIÉP és az MDF-ből korábban kilépett Szőke László is. Molnár Gyula közleményében az ellenzéket okolja a zárszámadás el nem fogadásáért. Reményei szerint azonban az április 29-ére összehívott rendkívüli testületi ülésen elfogadhatják a határozatokat. Az egyenlő szavazati arány ellenére Lakos Imre (SZDSZ) alpolgármester lapunknak úgy nyilatkozott, bízik Hajdú ígéretében, amely szerint továbbra is együttműködik az Újbudát eddig egyfős többséggel irányító koalícióval. Ezáltal továbbra is biztosíthatnák a koalíciós többséget. (Kálmán Attila)

(Ezt jelezte, amikor rettegett jegyzetfüzetének tartalmának nyilvánosságra hozatalával fenyegette meg a szocialistákat.) Ugyanakkor nem arról van szó, hogy "koalíciós stabilizátorként" képzelnék el Kunczét az SZDSZ-ben, sőt: ő éppoly kevéssé koalíciópárti most, mint Kóka János.

Az ároktemetés szükségességére utalt Kóka János pártelnök is, amikor csütörtökön úgy fogalmazott az eredetileg Konrád György által megfogalmazott felvetésre reagálva: a pártnak szüksége van Kuncze Gábor egységteremtő erejére. Ennek érdekében internetes aláírásgyűjtés is kezdődött, melyhez lapzártánkig kétszázötven politikus (köztük öt parlamenti képviselő, így Magyar és Pető is) és hetven szimpatizáns csatlakozott - többségében a Kuncze/ Kóka-hívek. Fodor korábban Kuncze ellenében indult a pártelnökségért, nem meglepő tehát, hogy a mellette állók nem csatlakoztak a petícióhoz. Az aláírásgyűjtést Magyar Bálint gondolta ki. Információnk szerint Kunczét már régóta győzködik az SZDSZ "nagy öregjei". Vagyis a felkérés burkolt üzenete az, hogy Fodor Gábor is vonuljon háttérbe, ne csak Kóka. Erről beszélt a stop.hu-nak tegnap adott interjújában Demszky Gábor főpolgármester is: "a jelenlegi helyzetben a SZDSZ-nek a párt többsége számára elfogadható vezetésre van szüksége. Fodor és Kóka akkor hozná a leginkább felelős döntést a párt érdekében, ha most egyet hátrébb lépnének".

Fodor Gábor nem kívánta kommentálni a történteket, környezetéből úgy tudjuk, változatlanul indulni kíván az elnökségért. Egyik befolyásos támogatója szerint a felkérés Kóka gyengülésének tünete, megoldásnak viszont kevés: "Kuncze ajánlotta Kókát, most Kóka ajánlja Kunczét? Ez volna a megújulás?". Ezzel szemben Kóka János környezetében úgy látják, pozícióját javítja a felkérés. Ha Kuncze Gábor elfogadja azt és nyer, Kóka befolyása megmarad mint parlamenti frakcióvezetőé, a csatákat viszont nem egyedül kell megvívnia. Amennyiben Kuncze nemet mond - Kóka "grál lovagként" indulhat a pártelnökválasztáson Fodorral szemben.

Figyelemre méltó, hogy nem sokkal a párt országos küldöttgyűlése előtt dobták be Kuncze nevét a kalapba; egyik informátorunk szerint ez része lehet a terepegyengetésnek - a koalíciós szerződés hivatalos felmondása előtt.

Bárkivel hajlandó vagyok megküzdeni a párton belüli tisztségekért, de csak egy személyében és politikájában megújult SZDSZ-ben - mondta Fodor Gábor pénteken Debrecenben. Arra az újságírói kérdésre, hogyan látja az SZDSZ jövőjét, kijelentette: az ország nagyon nehéz politikai periódusban van, ezen belül a párt belső problémáit is meg kell oldani, de a legfontosabb az ország érdeke. A koalíció Fodor Gábor szerint nem tartható, de az ország érdekében szükséges a jó együttműködés más személyekkel és más politikai alapon. Az SZDSZ-es képviselő nem kívánta kifejteni, mit ért ez alatt.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.