Az ír gázoló ügyében uniós lépések szükségesek

Az egyelőre büntetlen magyarországi ír gázoló esete kapcsán arra kérte a magyar igazságügyi miniszter EU-s kollégáit és az Európai Bizottságot, vizsgálják meg, milyen lépéseket kell tenni azért, hogy a közös uniós szabályok zökkenőmentesen, minden esetben akadálytalanul érvényesülhessenek.

Erről Draskovics Tibor azt követően beszélt, hogy pénteken a miniszterek hivatalos luxemburgi találkozóján szóba hozta a témát. - Világos európai értékeink vannak, és ezek egyike, hogy a bűn nem maradhat büntetlenül - hangoztatta Draskovics. Hozzátette: ezért vannak szabályok egyebek között arról, hogy kölcsönösen el kell fogadni egymás bírói ítéleteit, és hogy van európai elfogatóparancs.

Tobin Francis Ciarián ír állampolgár 2000. április 9-én Leányfalun a megengedett sebességet túllépve és a járdára hajtva halálra gázolt egy testvérpárt, egy két-, illetve egy ötéves gyermeket. A magyar bíróságok az ír férfit bűnösnek találták, és három év szabadságvesztésre ítélték. Az elkövető azonban még a jogerős ítélet kiszabása előtt visszatért hazájába, és büntetésének letöltését azóta sem Magyarországon, sem Írországban nem kezdte meg.

- Úgy gondolom, hogy ez európai kérdés...- hangoztatta Draskovics a nyilatkozatban. - A konkrét ügyben is, mert nem fogadható el, hogy valaki, akit jogerős bírói ítélet bűnösnek mondott ki egy tragikus baleset kapcsán, állami segítséggel ússza meg a büntetés letöltését, ráadásul úgy, hogy az állami segítség arra hivatkozik, hogy jogszabályi hiba van Írországban.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter leszögezte: luxemburgi felszólalásával az egyik cél az volt, hogy elinduljon ebben a kérdésben egy gondolkodás, és ez majd "nyomás alá helyezi az ír hatóságokat". Elmondta azt is: a luxemburgi tanácsülés szünetében, a "folyosón" más EU-tagállamok miniszterei is teljes egyetértésüket fejezték ki a kérdés felvetése kapcsán. Volt olyan miniszter is, aki jelezte, hogy az ő országában is hasonló problémával állnak szemben, ezért "jó lenne közösen fellépni".

- Jót tettünk, amikor véget vetettünk a hallgatásnak ebben az ügyben, és elkezdtünk szövetségeseket keresni, elkezdtük a nyilvánosság számára világossá tenni, hogy ez elfogadhatatlan helyzet, és elvárjuk, hogy Írország tegyen eleget vállalt kötelezettségeinek - fogalmazott a miniszter. Úgy vélte, "nem lesz rövid menetelés", de reményét fejezte ki, hogy "egy ilyen fontos elvi kérdésben sikerre fogunk jutni".

Emlékeztetett arra is, hogy néhány napja levelet írt az Európai Bizottság illetékes tagjának, Franco Frattininak, és ebben részletesen ismertette a helyzetet. Ennek nyomán a brüsszeli illetékesek megkezdték a téma tanulmányozását. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.