Vízum: az EU Washingtonnal tárgyal az adatszolgáltatásról

Felhatalmazták az Európai Unió tagországainak bel- és igazságügyi miniszterei pénteken Luxembourgban az Európai Bizottságot, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal a vízummentességről, az abban még nem részesülő országok érdekében, és hogy ennek során megvitassák azt is, milyen korlátozott formában férhet majd hozzá Washington az uniós rendőrségi adatbázisokhoz.

A hosszú ideje egy helyben topogó vízumkérdés megoldására több EU-tagállam - Magyarország, Csehország, Lettország, Litvánia, Szlovákia - kétoldalú egyeztetéseket folytatott Washingtonnal, amely bizottsági vélemények szerint megpróbálta összekötni a vízummentesség ügyét más kérdésekkel, köztük az adatszolgáltatással, amely viszont közösségi illetékesség, nem nemzetállami.

A brüsszeli bizottság illetékes főigazgatója egy csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatón kizárta, hogy az Egyesült Államok korlátozás nélkül hozzáférhessen azokhoz a személyi adatokhoz, amelyeket az uniós határellenőrzések során gyűjtenek össze.

Jonathan Faull azt tartotta elképzelhetőnek, hogy szigorúan kölcsönösségi alapon a jelenleginél több adat és információ cseréjéről állapodnak meg Washingtonnal. A kölcsönösség fontosságát a luxemburgi találkozón részt vevő uniós miniszterek is kiemelték.

Különbséget kell tenni az információk között

Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter értésre adta, hogy a régebbi tagállamok - amelyek egyelőre húzódoznak attól, hogy az eddigi megállapodásokban szereplő szabályokon túlmenjenek az adatszolgáltatásban - "nyitottak a felvetődött kérések egy részére", de ragaszkodnak a kölcsönösséghez.

Az EU-tagországok nagyobb részének lakossága jelenleg vízum nélkül utazhat az Egyesült Államokba, de ezt nem sikerült még elérni Görögország és Szlovénia kivételével - a 2004-ben, illetve 2007-ben - csatlakozott tagállamok esetében.

Washington a vízummentességért cserébe állítólag megpróbálta elérni, hogy részlegesen hozzáférhessen az adatbázisokhoz, de ennek fejében nem ígérte meg, hogy bármilyen hozzáférést biztosít saját bázisaihoz. A most egyhangúlag elfogadott mandátum értelmében az Európai Bizottság tárgyalásokat folytathat mindkét témáról Washingtonnal.

Dragutin Mate, az unió soros elnökségét betöltő Szlovénia belügyminisztere pénteken rámutatott, hogy az adatbázisokat illetően is különbséget lehet tenni nemzeti és uniós információk között - egyértelműen az utóbbiakhoz tartoznak például azok az adatok, amelyek az EU-ba tartó, de oda vízumot nem kapó külföldiekre vonatkoznak.

A miniszterek pénteken arról is döntöttek, hogy megváltoztatják az EU-tagállamok közötti rendőrségi koordinációt végző Europol szervezet mandátumát. 2010-től a hágai székhelyű Europol az EU-költségvetésből finanszírozott uniós ügynökséggé válik, és ezzel a tagországok reményei szerint jobban hozzá tud járulni a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez.

Döntést hoztak a tárcavezetők arról is, hogy szélesítik a terrorellenes harcot szolgáló jogszabályok hatókörét. Így például az erőszakra ösztönzés és a terrortevékenység céljait szolgáló toborzás büntetendő cselekmény lesz mind a 27 tagországban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.