Botrány: Ukrajnában emlékművet állítanak az SS hadosztálynak

A náci Németország oldalán harcolt ukrán Galícia SS-hadosztály korábban lerombolt emlékművének visszaállításáról döntött a Lemberg (Lviv) megyei Brodi járás tanácsa - közölte pénteki számában a Kijevben megjelenő Kommerszant-Ukraini üzleti napilap.

Az újság szerint az emlékművet a helyi Zsbir-hegyen építik fel, ugyanazon a helyen, ahol az előző, 1991 decemberében felállított, de egy hónappal később felrobbantott korábbi SS-emlékhely állt.

A lap által megszólaltatott Igor Klim, a Brodi járás tanácselnöke elmondta, hogy az emlékművet a második világháború valamennyi ukrán áldozatának állítják, szerinte erre utal majd a rá kerülő felirat is, hiszen - mint kifejtette - a Zsbir-hegyen 1944-ben vívott csatában elesett háromezer ukrán SS-katonán kívül ott más ukránok is harcoltak.

A tanácselnök azt is közölte, hogy az emlékmű újjáépítését Lemberg megye költségvetéséből szeretnék finanszírozni, de - tette hozzá - amennyiben nem kapják meg a kért 150 ezer hrivnyát (kb. 5 millió Ft), akkor Brodi járás önerőből készítteti el az emlékhelyet még az év végéig.

A kijevi lap idézte az SS-emlékmű felállítása ellen tiltakozó lembergi orosz főkonzult, Jevgenyij Guzejevet, aki szerint a brodi járási tanács döntése nem más, mint a háborús bűnösök hősként való bemutatására tett kísérlet, jóllehet - fűzte hozzá - a nürnbergi törvényszék határozatai megmásíthatatlanok.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.