Putyin harmincötször kerülte meg a földet elnöksége alatt

Vlagyimir Putyin líbiai és olaszországi útja valószínűleg az utolsó külföldi út volt elnöki minőségében, s a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap statisztikát készített a távozó elnök utazásairól.

Eszerint Putyin elnöksége 8 éve alatt tett 120 külföldi útja során 64 országba jutott el és összesen 1,394 millió kilométert repült. Összehasonlításként: Borisz Jelcin 8 év alatt 59, Mihail Gorbacsov hat évi elnöksége alatt 56 külföldi utat tett, bár a későbbiektől eltérően az akkor még létező szovjet köztársaságok nem számítottak külföldnek.

Putyin elnök legtöbbször - 16 alkalommal - Ukrajnában járt, második helyen Németország áll 12 látogatással, majd sorrendben Kazahsztán (11), Franciaország (9) és Fehéroroszország (8) következik.

Mivel az elnöki repülőgéppel utazik, gyakran egy-egy hosszabb oroszországi körutazáshoz kapcsolódva ment el külföldi látogatásra, illetve fordítva.
Leghosszabb ideig tartó útját 2005-ben tette Moszkva-Törökország-Dél-Korea-Japán-Magadan-Moszkva útvonalon, s ekkor majdnem egy hétig volt távol a Kremltől.

A legnagyobb távolságot 2007 szeptemberében tette meg egyetlen utazáson, a Moszkva-Kamcsatka-Indonézia-Ausztrália-Egyesült Arab Emírségek-Moszkva útvonalon, ezalatt 40 ezer kilométert repült.
A legnagyobb feltűnést keltő útja a tavalyi teheráni volt, amikor az amerikai titkosszolgálatok úgy értesültek, hogy ott merénylet készül az orosz államfő ellen.

(MTI)

Juscsenko ukrán elnök saját antik gyûjteményébõl mutat meg egy ikont Putyin orosz államfõnek
Juscsenko ukrán elnök saját antik gyûjteményébõl mutat meg egy ikont Putyin orosz államfõnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.