A főbírói poszt lehet az államfő újabb kudarca

Ha a köztársasági elnök nem változtat a jelölési gyakorlatán, a Legfelsőbb Bíróság is elnök nélkül maradhat, előfordulhat ugyanis, hogy a poszt várományosaként emlegetett Baka Andrást sem választják meg. Baka Magyarországon soha nem volt bíró. 1991 és 2007 között az Emberi Jogok Európai Bíróságán szolgált. A potenciális jelölt korábban kutatóként és oktatóként dolgozott, például az MTA Jogtudományi Intézetében Sólyom Lászlóval együtt is.

Baka 1990-től rövid ideig az MDF-frakcióban politizált, bár a pártnak nem volt tagja. Strasbourgban kifejtett tevékenységét sokan a konzervatív jelzővel illetik. Forrásaink szerint az MSZP fenntartásokkal fogadná, ha ő lenne a jelölt.

A hatályos szabályok szerint bírósági vezetővé csak bíró nevezhető ki. A Legfelsőbb Bíróság elnökét azonban nem kinevezik, hanem a parlament választja meg. Ez a válasz azokra az aggályokra, hogy vajon lehet-e a bírói szervezeten kívüli embert is jelölni a posztra. Baka esetében azonban már nem lenne szükség efféle jogértelmezésre, mert a közelmúltban a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájává nevezték ki.

Már elnöki bíró
Már elnöki bíró
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.