Tokaji reneszánsz

Szerencs Város Napjával - amelyet 1998 óta rendeznek meg - a helybeliek az 1605-ös szerencsi országgyűlésre emlékeznek: ekkor választották fejedelemmé Bocskai Istvánt.

A város napját most vasárnap - 20-án - tartják, ám hozzá kapcsolódó rendezvények már ma is lesznek. A legnépszerűbb felvezető programok közé tartozik a szerencsi pálinka- és bormustra, amelynek keretében elsősorban Tokaj-hegyaljai borokat és pálinkákat bírál a szakértőkből álló zsűri a szerencsi Népházban. A rendezvényen - amely délután egy órakor kezdődik - az érdeklődők is megkóstolhatják majd a versenyző nedűket.

A városnapi eseményekkel Szerencs az országosan meghirdetett reneszánsz év programjaihoz csatlakozik. A Rákóczi-vár Árkád termében például reneszánsz kiállítást rendeznek, amelyen a korszak kimagasló alakjainak - pél-
dául Leonardónak, Tizianónak, Boccacciónak - az alkotásairól készített reprodukciókat mutatnak be. A tárlatot ma délután négy órakor Rónavölgyi Endréné, a város polgármestere nyitja meg. A reneszánsz hazai emlékei között a látogatók Mátyás-kori építészeti alkotásokkal ismerkedhetnek és megtekinthetik a reneszánsz könyvkiállítást. A városnapi eseménysorozat zárásaként vasárnap este nyolctól a Szerencsi Várszínházban mutatják be Maurice Hennequin-Pierre Veber-Nádas Gábor Elvámolt nászéjszaka című zenés vígjátékát. A színdarab rendezője - egyben egyik főszereplője - Straub Dezső.

Ha valaki hétfőn is kulturális programokkal szeretné tölteni az időt az este hatkor ellátogathat a Szerencshez közeli Tokajba, ahol Rákász Gergely koncertorgonista lép föl a Kulturális és Konferenciaközpontban. A közönség hallhatja például Verdi szabadság kettősét a Don Carlosból, a cigánykórust a Trubadúrból, Mascagni intermezzóját a Parasztbecsületből, valamint a Nabucco parasztkórusát, részletet Vivaldi Négy évszak című művéből. A felhangzó tizenegy darabból hetet korábban soha nem játszottak még orgonán, az átiratok egy koncertsorozatra készültek. A rendezők elmondták: Rákász Gergely a nemzetközi - egyebek mellett Németország, Olaszország, Anglia, Szlovákia, Erdély és az Amerikai Egyesült Államok több helyszínét érintő - turnéra való felkészülés időszaka alatt egyetlen koncertet sem vállalt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.