Legfeljebb korlátozottan ad ki az EU adatokat Washingtonnak

Az Európai Unió nem kívánja általánossá tenni az Egyesült Államok hozzáférését azokhoz a személyi adatokhoz, amelyeket a határellenőrzések során gyűjt össze - erősítette meg az Európai Bizottság bel- és igazságügyi főigazgatója csütörtökön Brüsszelben.

Jonathan Faull azt azonban elképzelhetőnek tartotta, hogy szigorúan kölcsönösségi alapon a jelenleginél több adat és információ cseréjéről állapodnak meg.

Az uniós illetékes azt is értésre adta, hogy az erről folytatott megbeszélések összefüggnek azzal a törekvéssel, hogy valamennyi EU-tagállam polgárai mielőbb vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba.

Az uniós államok közül jelenleg Görögország és a kelet-európai új tagországok állampolgárai nem élveznek vízummentességet amerikai útjukon. Több EU-tag, köztük Magyarország ugyanakkor kétoldalú alapon ennek lehetővé tételét szolgáló szándéknyilatkozatot írt alá Washingtonnal.

A brüsszeli bizottság korában helytelenítette ezt (Faull most is utalt arra, hogy az aláírt dokumentumoknak jogi értékük még nincsen), ám az érintett tagországok biztosították arról, hogy a végleges szerződésben figyelembe vesznek minden közös szempontot.

A régebbi tagállamok attól tartanak, hogy a vízummentességért cserébe az Egyesült Államok olyan intézkedéseket kér a repülésbiztonsággal és az adatszolgáltatással kapcsolatban, amely túlmutat az érvényes EU-amerikai megállapodáson.

Az uniós országok igazságügyi és belügyminiszterei pénteken Luxemburgban találkoznak, és ezzel a témával is foglalkoznak. Faull arra figyelmeztetett: egyetlen EU-tagállam sem kapott felhatalmazást arra, hogy hozzáférést biztosítson külső országoknak az uniós adatbázisokhoz. Elnökségi források szerint valószínű: a brüsszeli bizottságot felhatalmazzák arra, hogy a vízummentesség kiterjesztéséről és az adatszolgáltatás témájáról folytasson tárgyalásokat Washingtonnal.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.