Gól volt, gól nem volt

Kellett néhány perc a magyar-japán mérkőzés után, hogy az ember túltegye magát a történteken, de a kétségkívül különleges helyzetet jelentősen megkönnyítette: a mieink nyerték a Szapporóban zajló B csoportos világbajnokság eddigi legfontosabb találkozóját...

De hogyan!

Bár az első harmadban előbb Vas Márton trafálta telibe a kapuvasat, majd a szólózó Ocskay "bikázta" a rivális kapusába a korongot, nem született gól. A másodikban aztán négy is, méghozzá remek elosztásban. A 27. percben Ladányi bulit követő kapáslövése talált utat a hálóba, mindössze hatvanegy másodperccel később pedig Palkovics csuklómozdulatán és az eredményjelzőn ámulhattunk (2:0). Újabb hat perc elteltével a háromezer - amúgy sem hangos - néző végképp elcsendesedett, mert Ocskay második ziccerét már nem hibázta el: létszámhátrányban bemutatott lövőcselével elfektette a kapust, majd pazar fonákkal továbbította a pakkot a gólvonal mögé. A táblán 3:0 állt úgy, hogy a magyar válogatott játékosai tizennyolc percet töltöttek a büntetőpadon az addigi bő félórából...

A periódus vége előtt Szato még szépített (3:1), és ez volt az első jel, ami arra utalt: messze még a vége. Ezt alátámasztandó a szünet után Nisivaki gyorsan megszerezte a házigazdák újabb "közelítő" gólját (3:2), s mivel a magyarok alig-alig tudták kiküzdeni magukat védőharmadukból, félő volt, hogy az egyenlítés sem várat sokáig magára.

A hősiesen bekkelők mégis egészen a finisig tartották magukat, de amikor már csak 1 perc 41 másodperc volt hátra, Domeki briliáns cselsorozata végén megrezdült az amúgy nagyszerűen védő Szuper Levente hálója. A televíziós lassítások is azt bizonyították, hogy kétséget kizáróan érvényes gól esett, ám a magyar kapu mögött ülő gólbíró nem gyújtotta fel a piros lámpát, a kollégájára hagyatkozó lengyel játékvezető pedig nem ítélt "középkezdést"... A japánok eleinte nem akarták elhinni a hihetetlent, de végül is európai habitussal fölfoghatatlan higgadtsággal vették tudomásul a történteket. Kétségbeesésükben a folytatásban még lehozták kapusukat, mindhiába. Sőt: egy korongszerzés nyomán Palkovics az üresen maradt ketrecbe lőtt, így a pompás teljesítményt nyújtó magyar csapat 4:2-es győzelmet aratott.

Kovács Zoltán sportági főtitkár a lefújást követően az esetleges óvást firtató kérdésünkre azt mondta, hogy elképzelhető ugyan az ázsiaiak protestálása, annak következménye viszont semmiképpen nem lehet újrajátszás, "mivel a világbajnoki B csoportban a videofelvétel nem szolgálhat bizonyítékként".

A meccs biztosan sokáig beszédtéma lesz, most csak rögzítsük a tényt: magyar-japán 4:2. Így, ha Pat Cortina együttese pénteken legyőzi a nem túl acélos horvát alakulatot, szombat délben alighanem ki-ki meccset játszhat az ukránokkal. Már kimondani is szép: az A csoportba kerülésért!

Eredmények: Magyarország-Japán 4:2, Horvátország-Észtország 2:1 (büntetőlövések után), Ukrajna-Litvánia 6:1. Az állás: 1. Ukrajna 9 pont (13:2), 2. Magyarország 9 (15:5), 3. Japán 6 (10:4), 4. Horvátország 2 (2:8), 5. Észtország 1 (5:10), 6. Litvánia 0 (1:17).

Pat Cortina magyar szakvezető: "Talán most játszott a legjobban a válogatott, amióta én vagyok a szövetségi kapitány. A meg nem adott góllal nem kívánok foglalkozni, nem az én dolgom, hogy a bírói döntéseket kommentáljam."

Mark Mahon, a japánok trénere: "Nagyon jól játszott a magyar csapat, és a meg nem adott gól ellenére megérdemelten nyert."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.