Nagyobb halakat fog az APEH

Hatékonyabban dolgozik az idén az APEH, mint tavaly, már ami ellenőrzéseket illeti. A befejezett ellenőrzések száma ugyan az első negyedévben nem emelkedett, a megállapított adóhiány (az az összeg, amit az adózók nem fizettek be) viszont ötödével több, mint egy éve: 118 milliárd forint, emellett pedig 56 milliárdos bírságot is kiszabott az APEH. Ez elsősorban nem azért van, mert többen csaltak adót, hanem azért, mert jobban ki tudták választani, mely cégnél, magánszemélynél kell körülnézni.

A várt eredményt hozta a minimum-adóalap és az elvárt adó szelídített formájának a bevezetése. Az egyéni vállalkozóknak február közepéig kellett eldönteni: akkor is megfizetik a minimális adót, ha amúgy veszteségesek lennének, vagy nem fizetnek, de akkor külön adatokról nyilatkoznak, és vállalják egy APEH-ellenőrzés magasabb kockázatát. Utóbbi lehetőséggel 2897-en éltek, az érintettek egy százaléka. Közülük 1121 vállalkozónak jelezte az APEH: vizsgálatot indítana náluk egy éven belül. Addig ők még önrevízióval módosíthatják bevallásukat. A minimumadó-szabályok nyomán 105 ezerről 76 ezerre csökkent a veszteséges vállalkozók száma.

Májustól búcsút vesz az ügyfelekből a
Májustól búcsút vesz az ügyfelekből a "hamm, bekaplak" érzést kiváltó logójától az adóhivatal, amelynek új jele egyértelműen mutatja mi a dolga: minél több pénzt egymásra rakni. Képünkön Szikora János APEH-elnök a régi és az új logóval
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.