Portugália: leszálltak a CIA-gépek?

A strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul a Reprieve brit civil szervezet, amely információt követel a portugál kormánytól a titkos fogolyszállításra használt ún. CIA-járatokról.

A portugál miniszterelnöktől kért információkat a CIA-repülőgépjáratokról Clive Stafford Smith brit ügyvéd, a Reprieve emberi jogi szervezet vezetője. A több guantánamói fogoly képviseletét ellátó ügyvéd többek között arra szeretne választ kapni, tudtak-e a portugál hatóságok arról, hogy Binyam Mohamed etióp állampolgár 2004. december 20-án az azori-szigeteki amerikai támaszponton leszállt, majd útját a Guantánamóba folytató RCH 947 járat egyik utasa volt.

Az információk az ügyvéd szerint a kínzással vallomásra kényszerített, terrorizmussal vádolt, halálbüntetéssel fenyegetett fogoly védelméhez szükségesek. A brit ügyvéd egy másik, 2004. szeptemberi járatról is kért adatokat, amelyen feltételezések szerint a Marokkóban Binyam megkínzásában részt vett CIA-ügynökök utaztak, akik egy éjszakára Portóban meg is szálltak. Amennyiben nem kapja meg az információkat, Stafford Smith az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul. A portugál kormány eddig tagadta, hogy tudomása lett volna az illegális fogolyszállításokról.

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy a portugál hatóságok is bűnrészesek az ország területén keresztül történt fogolyszállításokban", jelentette ki a Reprieve igazgatója nemrég Lisszabonban tartott sajtótájékoztatóján. Clive Stafford Smith azért utazott a portugál fővárosba, hogy személyesen ismertesse a szervezet újabb, bővített jelentését a Portugáliát érintő CIA-járatokról, valamint hogy találkozzon az - ügyben már vizsgálatot indított - portugál államügyésszel.

A Reprieve jelentése szerint 2002 és 2006 között 94 repülőgépjáraton - és az újabb adatok szerint hajókon - több mint 700 foglyot szállítottak Portugálián keresztül a guantánamói támaszpontra. Mint arra Stafford Smith emlékeztetett, szemtanúk leláncolt foglyokat láttak az azori-szigeteki Lajes támaszponton. "Meg vagyok róla győződve - mondta -, hogy Portugália volt miniszterelnökének (a 2002 és 2004 között a kormány élén álló José Manuel Barrosonak) volt tudomása ezekről a járatokról", hozzátéve, hogy hivatalos engedély nélkül a repülőgépek nem érinthették volna az ország területét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.