Minden napra egy zsugás

A jövő héten a Honvéd- Brazil Masters öregfiúk-mérkőzésre - szakvezetőként - Budapestre érkezik Carlos Alberto, az 1970-ben vb-aranyérmet nyert, korszakos brazil válogatott jobbhátvédje-csapatkapitánya. Ebből az alkalomból kértünk interjút a világfutball legendás alakjától.

- A World Soccer című neves brit szaklap a múlt évben a labdarúgás valaha volt legjobb csapatának választotta a hetvenes brazil válogatottat. Gondolom, nem tiltakozott...

- Én azért megosztottam volna az első helyet a mi együttesünk és az 1958-ban világbajnok brazil csapat között. (Az utóbbit negyedikként rangsorolta a World Soccer. - A szerk.) Mindkét garnitúra felsőfokon futballozott; a miénknek alighanem az volt a szerencséje, hogy többen látták a televízióban, mint az ötvennyolcast.

- Szokta nézni DVD-n vagy videón az 1970-es felvételeket?

- Gyakran megteszem. Mint ahogyan a régiekkel ma is rengeteget beszélünk arról a vb-ről.

- És mire jutnak?

Carlos Alberto Torres

Született: 1944. július 17.
Klubjai: Fluminense (1963-66 és 1974-77), Santos (1966-74), Flamengo (1977), New York Cosmos (1977-80 és 1982), California Surf (1981).
Rio állami bajnok: 2-szer (1964, 1976). Sao Pauló-i állami bajnok: 5-ször (1965, 1967, 1968, 1969, 1973).
Brazil kupagyőztes: 1965-ben.
Brazil válogatott: 53-szor (először 1964-ben, az angolok 5-1-es legyőzésekor; utoljára 1977-ben, a Paraguay elleni 1-1 alkalmával).
Világbajnok: 1970-ben.
 
A FIFA 1998-ban beválasztotta a huszadik század álomcsapatába. E tizenegy összetétele: Jasin (szovjet) - Carlos Alberto (brazil), Beckenbauer (német), Moore (angol), Nilton Santos (brazil) - Cruyff (holland), Platini (francia), Maradona (argentin) - Garrincha (brazil), Di Stefano (argentin-spanyol), Pelé (brazil).

- Arra, amit már akkor is tudtunk, hogy a döntőt a második csoportmérkőzésünkön lejátszottuk. A legnehezebb meccsünk ugyanis a címvédő angolok elleni 1-0 volt. Nekem persze a finálé maradt a legemlékezetesebb, hiszen én rúgtam az utolsó gólt az olaszok
4-1-es legyőzésekor, és én vehettem át a Rimet Kupát.

- Jobbhátvédet vagy szélsőt játszott?

- Mindkettőt. Nálunk hagyomány, hogy a szélsőbekkek a támadásokban is részt vesznek, gondoljon csak Cafura, Roberto Carlosra, Francisco Marinhóra vagy Leonardóra. De az a vb persze nem rólam szólt.

- Hanem?

- Mindenekelőtt Peléről. Nálam ő a Numero 1., de még a Numero 2., a Numero 3. is...

- S a Numero 4.?

- A hetvenes forma alapján Jairzinho. Ám abban a társaságban az volt a legjobb, hogy Mario Zagallo szövetségi kapitány meghirdette: a legkiválóbb futballistáknak játszaniuk kell! A négy hónapos - a kondíciónkat is megalapozó - felkészülés során összehozta hát azt az öt labdarúgót, aki egyaránt tízes mezben játszott a klubjában: Jairzinhót, Gersont, Tostaót, Pelét, Rivellinót. A középpályás Piazzát meg beállította a védelembe. Egyúttal megtalálta az optimális szisztémát ahhoz, hogy e klasszisok mindegyike szerepelhessen. Brazília válogatottja addig a 4-4-2-es formációban futballozott; az 1970-es világbajnokságon áttért a 4-3-3-ra. Akár a végeredményt, akár a százszázalékos mérleget nézem: tökéletes sikerrel.

- Abból a csapatból hány játékost állítana be az első vb-arany elnyerése óta eltelt fél évszázad brazil All Star-tizenegyébe?

- Hármat. Jairzinhót, Pelét, és... Szóval, jobbhátvédet az első félidőben Djalma Santos, a másodikban Carlos Alberto játszana. A többiek: Gilmar, Luis Pereira, Aldair, Nilton Santos, Zito, Didi, Garrincha és Romario vagy Ronaldo.

- Clodoaldo, Gerson, Rivellino?

- Meg Mauro, Paulo Cesar Lima, Edu, Zico, Junior, és ki tudja, mennyien... A Santos például a világ talán legjobb klubcsapata volt az ötvenes-hatvanas években; ha látta volna a Dorval, Mengalvio, Coutinho, Pelé, Pepe csatársort! De hát egy Dream Teamet kért, nem tízet...

- Mitől ennyire nagy a brazil futball?

- Igazából senki sem tudja. A játék örömével születünk, és a mi hazánkban mindennap világra jön egy elsőrendű labdarúgó.

- Mire a legbüszkébb?

- Brazíliára. A brazil futballra. S főként 1970-re.

"Itt vagy a Rimet Kupával!" Franz Beckenbauer mutatja Carlos Albertónak Carlos Albertót
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.