Riasztóan nagy a HPV-fertőzöttség

A vizsgált nők többsége a méhnyakrákdaganatokra hajlamosító HPV vírussal fertőzött - ez a hazai HPV-centrum működése első évének tapasztalata. Az esetek 52,21 százalékánál volt kimutatható a fertőzés, csaknem 70 százalékuknál magas kockázatú, úgynevezett rákkeltő típusokat találtak. Az adatból arra lehet következtetni, hogy a nők összessége is igen nagy, csaknem ilyen arányban fertőzött.

- Az első évben 586 esetben végeztünk úgynevezett HPV-tipizálást a legmodernebb molekulárbiológiai teszt segítségével. Kiugróan nagy volt a 26-45 év közötti nők magas kockázatú HPV-fertőzöttsége, a 16-25 éves korcsoportnál pedig csaknem 70 százalékban találtunk fertőzést - mondja a ma nyilvánosságra kerülő összegzés részleteiről a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán működő HPV-centrum vezetője, dr. Sobel Gábor. A HPV az összes méhnyak rákos eset 82 százalékában megtalálható.

- A legtöbb HPV-fertőzött nőnél nem alakul ki méhnyakrák, de döntően ott a fertőzés mindazoknál, akiknél e daganatot diagnosztizálják. Ez nálunk különösen drámai, hisz Magyarországon a méhnyakrák halálozási rátája tízszer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest - mondja a szakember.

Évente mintegy 500 áldozatot szed a betegség, miközben, ha időben felfedezik, biztosan gyógyítható.

Kevésbé ismert tény, hogy a magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtestrákok negyven, a végbélrákok kilencven, a nyaki rákok 12 százalékáért. A szájüregi rák kialakulásában is szerepe van a HPV-fertőzésnek.

Országszerte tizenhat HPV-centrumban várják a nők mellett már a férfiakat is. E helyeken a vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére is lehetőség van.

Aki még nem fertőződött, és megkapja a HPV elleni védőoltást, biztosan nem betegszik meg méhnyakrákban.

A HPV víruscsalád egyik tagja - Több mint száz változat létezik
A HPV víruscsalád egyik tagja - Több mint száz változat létezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.