Horváth Ágnes helyett Székely Tamás tárgyal a háziorvosokkal

Korlátozta Horváth Ágnes, a távozó miniszter kompetenciáját a kormányfő. Megbízta Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját a háziorvosokkal folyó tárgyalások vezetésével.

A "rapid váltást" Horváth Ágnes lapunknak nyilatkozva annak tulajdonította, hogy a Magyar Orvosi Kamara 30 napos egyeztetési határidőt adott, s a miniszterelnök nyilván azt szeretné, ha a tárgyalások folyamatossága nem törne meg a miniszterváltással. A hivatali idejéből hátralévő hetekben minden segítséget megad az egészségbiztosító főigazgatójának az új feladatához - tette hozzá.

Székely Tamás a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: meglepte a kora délutáni telefonhívással érkező megbízás. A miniszterelnök személyesen kérte arra, hogy vezesse a tárgyalásokat.

Lapunk úgy tudja, már tárgyalt is a háziorvosok képviselőivel. Azt ajánlotta, hogy meghagynák a háziorvosi rendszerben a gyermekorvosoknak szánt, de így egységesen szétosztandó vizitdíjpótló összeget. Várja az orvosi kamara javaslatait a felnőttpraxisok finanszírozási gondjainak megoldására.

Lapunknak a váltással kapcsolatban szocialista politikusok elmondták: a kormányfő megelégelte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter aktivitását. Mióta ugyanis bejelentette a felmentését, Horváth Ágnes naponta állt elő egészségügyi reformtervvel, s hónapok óta húzódó ügyekre tesz pontot. Így történt hétfőn is, amikor bejelentették, hogy megépítik a szentesi légibázist.

Közben viszont egyre mérgesedett a viszony a háziorvosokkal, akik szombaton ultimátumot adtak a kormánynak: ha nem rendeződik 30 napon belül a rendszer finanszírozása, készek tömeges szerződésbontásra, s nem fogadnak betegeket sem. A szakminiszter elképesztőnek minősítette a fenyegetést.

Horváth Ágnes eközben önálló képviselői indítványként benyújtotta a parlamentnek azt a javaslatot, amellyel lehetővé válik a magánorvosi ellátás részleges társadalombiztosítási térítése.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.