Kóka János, újratöltve

"Az utóbbi két évben a versenyképességünk minden nemzetközi összehasonlításban romlott, a nemzetközi befektetők és a magyar vállalkozók bizalma megroppant. Ilyen adórendszerrel a remélt felzárkózás helyett csak lemaradhatunk, és a KGST egykori legvidámabb barakkjából az Európai Unió egyik legszomorúbb történetévé válhatunk" - ez hangzott el tegnap a Munka, tudás, tulajdon programról rendezett parlamenti vitanapon.

Nem Orbán Viktor vagy más fideszes képviselő állt elő megint a "soha nem látott válság van" tézisével - Kóka János volt gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke festette sötétre a képet. - Jellemző erre a programra is, ami annak idején a 100 lépés programra is jellemző volt, hogy messze elkerülte a problémák gyökerét és a problémák középpontját - fogalmazott. A szocialista honatyák többször közbekiabáltak: "Ez nem igaz!" A fideszes padsorokból pedig az hallatszott: "Ki kormányzott eddig?"

Az SZDSZ elnöke tegnap a helyzetértékelés után azt vázolta, hogy "két út áll Magyarország előtt. Az egyik lehetőség, amit Gyurcsány Ferenc mostanában képvisel, ... hogy nincsen reform sem rövid távon, sem középtávon." Ez elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy újabb megszorításokra lehet szükség. A Kóka által javasolt másik út: vágjanak bele a közteherviselés reformjába, egyszerűsítsék az adózást, csökkentsék a magas jövedelműek kiváltságait, és érvényesítsék a rászorultsági elvet a szociálpolitika terén. - A megoldás, hogy a magas jövedelmű csoportok jóléti támogatásaira kell rákérdezni - tette hozzá a liberális politikus, aki ennek kapcsán Gyurcsány Ferencet is kritizálta: "Tudjuk, ez sok érdeksérelemmel jár, és a miniszterelnök úr mostanában nem híve a sérelemmel is járó változtatásoknak."

A beszéd közben Gyurcsány Ferenc odaszólt a helyéről az SZDSZ elnökének, és az Index szerint - idézzük - valami olyasmit mondott, hogy "de bátor lett az elnök úr". Ezután dühösen elhagyta az üléstermet.

Az SZDSZ elnöke új arcát keresi. Ez fáradságos, még egy magyar pumának is sok. Különösen, ha csak vad, de nem erős. (B. F. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.