Rowling szerint lopás a Harry Potter-lexikon

J. K. Rowling hétfőn egy zsúfolt New York-i tárgyalóteremben valloomást tett, hogy megakadályozza a Harry Potter-lexikon megjelenését, s kijelentette, hogy a könyv kimeríti közel húszévi munkájának "nagyarányú ellopását".

"Köztudott, hogy elég pénzt kerestem. Egyáltalán nem ezért vagyok itt" - hangsúlyozta a New York-i kerületi bíróság előtt a brit írónő, akinek hétkötetes Harry Potter-regényfolyamát 64 nyelvre fordították le, és több mint 400 millió példányban adták el világszerte. Rowling és a szerzői, valamint a kereskedelmi jogok tulajdonosa, a Warner Bros. filmstúdió tavaly indított pert a michigani székhelyű RDR Books független kiadóvállalat ellen, hogy a szerzői jogok megsértése miatt leállítsa Steven Vander Ark 400 oldalas Potter enciklopédiájának megjelentetését.

Vander Ark 2000 óta üzemeltet egy hatalmas népszerűségnek örvendő Harry Potter-rajongói honlapot, az RDR Books pedig ennek az internetes lapnak a nyomtatott változatát akarja novembertől forgalmazni, "kalauzkönyvként" állítva be a munkát.

Rowling a bíróság előtt megerősítette, hogy a könyv nem kalauz, hanem az ő írásainak átcsoportosítása, és annyi szöveget vesz át regényeiből, hogy az már maga a plágium. Hozzátette, hogy szerinte a könyv "kriminális", "pongyola", "alig áll mögötte kutatómunka", és valójában nem más, mint "17 év kemény munkájának" totális lenyúlása.

Az írónő meghatottságával küzdve magyarázta meg a bíróság előtt ügyvédje kérésére, mit jelent számára a Potter-sorozat: három gyermek anyjaként úgy jellemezte az érzést a laikusoknak, mintha egyik gyermekéről lenne szó. "Ezek a könyvek mentettek meg engem" - mondta, és megemlítette, hogy 25 évesen egyedülálló anyaként vágott bele az írásba, olyan nehéz helyzetben, amikor sokszor kellett döntenie, hogy írógépszalagot vagy ennivalót vegyen.

A tanúvallomásból kiderült, hogy Rowling maga is foglalkozott az enciklopédia megírásának gondolatával, ám azt két-három éves, alapos munkának tervezte és annak teljes bevételét jótékony célra szánta. A pereskedés annyira felzaklatta, hogy egy készülő új regényét is félbe kellett hagynia miatta.

Vander Ark, az 50 éves amerikai könyvtáros azzal védekezett, hogy az RDR Bookstól olyan tájékoztatást kapott, a honlap anyagát felhasználó lexikon kiadása nem ütközik szerzői jogokba. Rowling elismerte, hogy egyszer maga is kiválónak értékelte a site-ot, ám ma már árulásként éli meg a belőle készülő könyvet.

A meghallgatások akár egy hétig is elhúzódhatnak, a tárgyalási szünetek idejére a rajongók zaklatásának elkerülésére külön szobát biztosítottak az írónőnek a bíróság épületében. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.