Ki fogja fizetni mostantól a háziorvosokat?

A Magyar Orvosi Kamara egyeztetést kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel arról, hogy mi lesz akkor, ha az orvosok valóban tömegesen bontják fel finanszírozási szerződésüket, azonban az ellátási kötelezettségük megmarad. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója egyeztetéseket folytat a háziorvosi rendszer finanszírozásáról a szakmai szervezetekkel.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlése szombaton nyilatkozatot fogadott el arról, hogy a háziorvosok akár szerződésbontásra is készek, ha nem kezdődnek tárgyalások kieső bevételeikről. Az alapellátásban dolgozó orvosok az idei évre kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás visszapótlását, valamint a jövő évi költségvetésben a praxisok tényleges bekerülési költségén történő meghatározását kérik a kormányzattól.

Az OEP erre reagálva közölte: ha az orvosok felbontják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződésüket, nem kapnak pénzt a betegek ellátásáért.

A finanszírozási szerződéseket csak végső esetben mondják fel, hiszen az orvosok a biztonságos, nyugodt betegellátásban érdekeltek - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Éger István.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bár elsősorban a megegyezésre törekednek, a szerződések felmondását előkészítik.

A finanszírozási szerződés felmondása azt jelenti, hogy az orvos nem kap pénzt az ellátott betegek után, ami azzal jár, hogy nem tudja az alkalmazottat fizetni, és megszűnik a vényírási jogosultsága, és ezek együttesen már komolyan veszélyeztetik a betegellátást - mondta Éger István, hozzáfűzve, az önkormányzatok közalkalmazottként is foglalkoztathatják az orvosokat.

Közölte: a kamara abban az esetben használja fel a közjegyző által készített szerződésbontási anyagot, ha a több mint tízezer alapellátó orvos közül négyezren visszaküldik azt a testülethez.

"A vizitdíj gazdaságilag (...) szükséges finanszírozás volt, rossz filozófiával, az emberek számára sértő módon, a szakma számára kiszámíthatatlan módon. Ezért küzdöttünk, hogy szűnjön meg" - jelentette ki, hozzátéve, de azzal, hogy megszűnt, "visszaállt" az a praxisdíj, amely már a vizitdíj előtt is kevésnek bizonyult.

Az elnök elmondta: a kamara jogászai által elkészített egységes szerződésbontási anyagot minden háziorvos, fogorvos és házi gyermekorvos megkapja, a dolguk csak annyi, hogy aláírják, és a dokumentumot visszajuttassák a kamarához.

Kérdésre válaszolva Éger István közölte: amennyiben a finanszírozási tárgyalások nem vezetnek eredményre és nem kapnak négyezer kollégától szerződésbontási dokumentumot, újra elemzik a helyzetet. A kormányfő Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját bízta meg azzal, hogy egyeztessen a háziorvosi rendszer finanszírozásáról a szakmai szervezetekkel - tájékoztatott a kormányszóvivői iroda.

Nem tudom, milyen lesz a feladatmegosztás - reagált Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a kormányfő lépésére, újságírói kérdésre válaszolva. A hónap végén távozó tárcavezető sajtótájékoztatón azt mondta, egy régóta megkezdett tárgyalássorozatot folytatnak a szakmai szervezetekkel, és ezen részt vesz Székely Tamás, mint ahogyan eddig is részt vett. Arra a kérdésre, hogy váratlanul érte-e a bejelentés, Horváth Ágnes kijelentette: tájékoztatták a lépésről.

(MTI)

Éger István
Éger István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.