Megjelent Deák Bill új albuma

Hét évvel a Bill Kapitány Blues cirkusza című album "hivatalos" változata, és kilenccel a legutóbbi korong után megjelent Deák Bill Gyula Hatvan csapás című lemeze. A kiadványt kedden mutatták be az újságíróknak a budapesti Old Man's Pubban.

A lemez "főszereplője" idén ünnepli 60. születésnapját, a cím is erről árulkodik. Az albumon 17 dal hallható, közülük tizenhatnak Deák Bill Gyula az egyik szerzője. A további szerzőtársak közül a legtöbb dalt Koltay Gergely (Kormorán) jegyezte, aki az album zenei rendezője - vele gyakran játszott Bill "kapitány", miután a Hobo Blues Bandből távozott.

A többi szerző között van Daczi Zsolt gitáros, aki időközben súlyos betegség következtében elhunyt (vele is zenélt Bill), azután a másik korábbi zenésztárs, Csillag Endre gitáros, valamint Szűts István, Peck László, Patai Tamás, Gáspár Álmos, Hirleman Bertalan, Sáfár József, Csiga Sándor és a szintén halott Cserháti István.

Koltay Gergely elmondta, hogy a felvételeken több olyan zenész működött közre, akik már nem számítanak Deák Bill zenei kortársának, például Sipeki Zoltán vagy Csillag Endre.

Rossz vér

Deák Bill Gyula emlékezetes lemeze volt a Rossz vér és a Mindhalálig blues és a Bűnön, börtönön, bánaton túl. Meghatározó volt énekesként a Hobo Blues Band több albumán, köztük a Közép-európai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn és a Kopaszkutya című lemezen.

A Hatvan csapás a mai zene tükörképe, de megtalálhatók rajta a múltbéli érzelmi és zenei hangulatok. Deák Bill Gyula 2007 októberében vetette fel az évfordulós lemez ötletét Koltay Gergelynek, aki korábbi lemezein is szerzőként működött közre. Deák Bill olyan lemezt képzelt el, amelynek dalait koncerteken is énekelheti.

A szerzők között jócskán vannak rockerek. Ezzel kapcsolatban az énekes elmondta, hogy a két műfaj között szoros a kapcsolat, ő ezt a fajta rhythm and bluest vallja a magáénak, nem is akar mást csinálni. Hat nap alatt énekelte fel a 17 számot. Az új lemezen 16 vadonatúj szám van, a hangulatukat tekintve nagyon változatosak. A tizenhetedik, bónuszdalt Cserháti István, Sáfár József és Csiga Sándor jegyezte. Mint mondta, máris jó visszajelzések érkeztek róla, még Szlovákiából is.

Deák Bill Gyula a lemezről együttesével néhány dalt eljátszott a bemutató résztvevőinek.

Az évforduló jegyében idén márciusban a Rockaréna2 koncertje előtt Deák Bill Gyula elsőként kapta meg a Pont FM által alapított életműdíjat a közönség szavazata alapján. Életműdíjat kapott a Bluespatika Közhasznú Alapítványtól. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.