Csehország nem kapott haditechnikát a radarállomásért

A cseh védelmi tárca cáfolta kedden azt a hírt, miszerint Csehország korszerű haditechnikát kérne az Egyesült Államoktól, cserébe azért, hogy engedélyezi területén egy amerikai radarállomás létrehozását.

"A cseh hadsereg korszerűsítésének követelménye nem része az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről folyó cseh-amerikai tárgyalásoknak" - jelentette ki kedden Andrej Círtek minisztériumi szóvivő. Leszögezte: Csehország számára önmagában már az nagy érték, hogy az amerikai radarállomás által védelmet fog élvezni a ballisztikus rakétákkal szemben.

A cseh televíziós állomások korábban a védelmi tárcára hivatkozva jelentették, hogy Csehország Hercules típusú szállító repülőgépeket kér az USA-tól, cserébe a radarállomás engedélyezéséért. Állítólag kérték azt is, hogy Washington segítsen korszerűsíteni a cseh légvédelmet.

A konzervatív Lidové Noviny című lap jegyzete szerint Csehország ezzel a kéréssel - ha bebizonyosodik az értesülés valódisága - egy sorba kerülne Lengyelországgal, amely a tervezett amerikai rakétatámaszpontért Patriot rakétákat kért az USA-tól cserébe.

Az Egyesült Államok esetleges segítsége csak elvileg került szóba, amikor a cseh légvédelem fejlesztéséről volt szó - magyarázta a hírek valószínű forrását Martin Barták, a védelmi miniszter helyettese. Megjegyezte, hogy ebben az esetben is üzletről lenne szó. "Semmiképpen sincs arról szó, hogy a radar engedélyezéséért repülőgépeket kérnénk" - reagált a hírekre Barták. Szerinte egyelőre arról sincs döntés, hogy a cseh hadsereg vesz-e nagy teljesítményű szállító repülőgépeket. "Minderről még csak az elképzelések szintjén van szó" - fejtette ki újságíróknak.

A cseh-amerikai tárgyalások egy amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről tavaly májusban kezdődtek. Nem hivatalos bejelentés szerint a keretszerződést várhatóan május 6-án írja alá Prágában a két ország külügyminisztere.

A radarállomás megosztja a cseh politikai életet és a közvéleményt is. Az ellenzék teljes egészében elveti a radart, s a koalíció két kisebb pártjának néhány képviselője is ellenzi. Felmérések szerint a cseh lakosság 70 százaléka nem ért egyet az amerikai radarállomás csehországi elhelyezésével. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.