Menzel a Mediawave díszvendége

A woodstocki legenda egyik legismertebb fellépője, a Ten Years After ingyenes piknikkoncertet ad az április 26-án kezdődő győri Mediawave programja keretében. A fesztivál díszvendége Jirí Menzel lesz.

Az 1968-as francia diáklázadások, a prágai tavasz és a vietnami háború elleni tüntetések negyvenedik évfordulója ihlette a 18. Mediawave programjainak jelentős részét - mondta el Hartyándi Jenő, a fényírók nemzetközi fesztiváljának igazgatója. A győri Széchenyi egyetemen három generáció részvételével arról tartanak konferenciát, hogy milyen fordulatot hoztak az 1968-as események Európa társadalmi, gazdasági életében.

Az egyik előadó Jan Kavan cseh diplomata, egykori külügyminiszter lesz, aki negyven évvel ezelőtti, passzív ellenállást szorgalmazó magatartása miatt 20 éves száműzetésre kényszerült. A konferencia, s egyben az egész fesztivál díszvendégeként Jirí Menzelt köszöntik.

A párhuzamos kultúrák eseménysora sokáig nem tudott beilleszkedni Győr művészeti életébe. Az idén azonban a város partnerként csatlakozott a rendezvényhez. Az ő támogatásukkal jön létre az a nagyszabású nemzetközi ingyenpiknik a Mosoni-Duna árterében, ahol a Janis Joplin és Jimi Hendrix társaságában is többször zenélő Ten Years After koncertezik.

A filmek nemzetközi versenyére 1081 alkotás - animációs, kísérleti, dokumentum-, kis- és nagyjátékfilm - érkezett, közülük az előzsűrizés után hatvanegy került a programba. A retrospektív vetítéssorozat keretében a magyar új hullám tavaly elhunyt kiemelkedő személyisége, Gaál István előtt tisztelegnek.

Zenei különlegességeket is tartogat a Mediawave. Fellép például az amerikai fekete dzsessz eredeti egyénisége, David Murray és Black Saint Quartetje. Hallhatják az érdeklődők a Campbell Brothers koncertjét, s bemutatkozik a különleges hangú norvég énekesnő, Kristin Asbjomse is. A francia Le Tigres Des Platanes egy etióp énekesnővel lép a közönség elé.

A legérdekesebbnek talán a DJabe együttes produkciója ígérkezik: közreműködik John Nugent kanadai szaxofonos és Malik Mansurov azerbajdzsáni tarvirtuóz. (A tar egy ősi azeri pengetős hangszer.) A főszínpadot a megyeháza előtti téren állítják fel, ezenkívül három kisszínpadon, ártéri kiállításokon, irodalmi és zenei piknikeken találkozhatnak egymással a május 3-ig tartó Mediawave visszajáró vendégei és új érdeklődői.

A magyarországi kulturális fesztiválok szinte mindegyikét sújtja, hogy a pályázatokon elnyerhető támogatások rendszere áttekinthetetlen, éves elbírálásuk tavaszi időpontja pedig lehetetlenné teszi a tervezést - többek között ezt kifogásolják a Hiller István miniszternek írt nyílt levélben a Mediawave szervezői. Úgy fogalmaznak: különösen elgondolkodtatóak az elmaradni látszó Művészetek Völgye fesztivál általános érvényű gondjai. Hangoztatják: a fesztiválok kulturális, turisztikai és idegenforgalmi jelentősége elvitathatatlan, ezek költségvetési forrásokból történő támogatása országos és helyi szinten is többszörösen megtérülne. Ám a közpénzeket elosztó pályázati rendszerek egyáltalán nem, vagy teljesen kiszámíthatatlanul működnek, így nem csupán az egyes fesztiválok lehetetlenülnek el, hanem költségvetési bevételektől is elesik az állam, állítják az aláírók.

Erős hagyomány, kiszámíthatatlan finanszírozás
Erős hagyomány, kiszámíthatatlan finanszírozás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.