Helybe jön a külföldi álláslehetőség

Egyre több külföldi cég vadászik a magyar munkaerőre: a közelgő EURES-börzén Norvégiába autószerelőt, Hollandiába tetőfedőt, Angliába házi betegápolókat is keresnek majd. A nyelvtudás általában követelmény, de egy hentes Írországban akár alapfokú angol, vagy németismerettel is elboldogul - az itthoni fizetések többszöröséért.

Az utóbbi időszakban megháromszorozódott a külföldi érdeklődés a magyar munkaerő iránt - főként a diplomások és a gyakorlott szakmunkások indulhatnak jó eséllyel az itthoninál lényegesen jobban megfizetett állásokért. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat április 19-i budapesti nemzetközi állásbörzéje alkalmat teremt arra, hogy egymásra találjanak a felek.

A T-Com Székház aulájába nyelvtudással rendelkező diplomásokat és szakmunkásokat egyaránt várnak. Tizenöt ország 16 munkáltatója és 23 EURES-tanácsadója kínál majd állásokat Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Finnországból, Franciaországból, Hollandiából, Írországból, Németországból, Szlovákiából, Norvégiából, Olaszországból, Svédországból, Svájcból, Spanyolországból és Szlovéniából.

A paletta széles: keresnek többek között mérnököket, orvosokat, ügyfélszolgálati munkatársakat, építő- és vendéglátó-ipari, húsfeldolgozói, fémipari dolgozókat és más szakmákban járatos dolgozókat. A legtöbb állás megszerzéséhez szükséges valamilyen szintű nyelvismeret, lesznek azonban olyan ajánlatok is, ahol ez nem követelmény.

Hosszú távra keresnek például házi betegápolókat Angliába nappal 6-8, este és a hétvégi műszakban 7-11 font órabérért. Az átlagosan heti 40 órás elfoglaltságot jelentő feladat: családoknál és idősotthonokban élő, gerincbántalmakban, agyi sérülésben szenvedő idős emberek segítése személyes szükségleteikben (tisztálkodásban, étkezésben, sétában, társalgásban). Bentlakásos állás esetén napi 70 fontot lehet keresni.

Londonba és Dél-Angliába szakácsokat és pincéreket, pincérnőket várnak óránként 5,5 fontért és egyéb juttatásokért. Aki irodai munkát szeretne, havi 220 ezer forintnak megfelelő bruttó fizetésért találhat állást a börzén.

Hollandiába keresnek nádtetőfedőt, bruttó tízeurós órabérért, alapfokú német- vagy angolnyelv-tudással, szintén hosszú távra. Írországban hentesként több mint nyolc eurót kaphat, aki elnyeri a körülbelül 1700 embert alkalmazó, vágóhidakat üzemeltető cég egyik munkahelyét. A munkaadó szállást is biztosít, hetente körülbelül 65 euróért. Norvégiában tánctanárt, autószerelőt, mezőgazdasági gépszerelőt, hegesztőt és autóbusz-szerelőt is keresnek, több állásnál elvárás, hogy a kiutazó előbb-utóbb megtanuljon norvégul.

Németországba mérnökök hadát várják, a legkülönfélébb területekre, de szoftverfejlesztőkre, pszichológiai tanácsadókra és ortopédsebészekre is szükség van. Svájcban recepciósok, szakácsok, pultosok és felszolgálók hiányoznak.

A börze szervezői azt javasolják, hogy mindenki vigye magával idegen nyelvű önéletrajzát. Ennek elkészítéséhez segítséget találnak az EURES honlapján (www.eures.europa.eu) az álláskeresőknek szóló részben, a My EURES menüpont alatt. Az érdeklődők a rendszerben önéletrajzukat nyomban a regisztrált munkaadók és az EURES-tanácsadók rendelkezésére is bocsáthatják.

Az EURES magyarországi munkatársai 2005-ben három, 2006-ban tíz, 2007-ben pedig már 18 sikeres toborzást szerveztek. Ezek eredményeként tavaly több száz magyarnak sikerült elhelyezkednie külföldön.

A tapasztalatok szerint leginkább a vendéglátó-ipari, építőipari, egészségügyi és szállítmányozási területen számítanak a magyarok munkájára, főként ciprusi, német, osztrák és nagy-britanniai cégek; mérnökökből, informatikusokból pedig az egész unióban hiány van.

Az Ön első külföldi állása

Magyarország is csatlakozott ahhoz a pályázathoz, amelyet az EURES Koordinációs Irodája a Római Szerződés megszületésének ötvenedik évfordulója alkalmából hirdetett meg. A hálózat ötven európai polgárnak segít abban, hogy munkát találjon egy másik európai országban. Az Ön első külföldi állása című program győzteseit április 18-án hirdetik ki Brüsszelben. Magyarországi munkavállalásra eddig több százan jelentkeztek.

Hentesek egy dániai üzemben - ebben a szakmában a sok vendégmunkás is kevés
Hentesek egy dániai üzemben - ebben a szakmában a sok vendégmunkás is kevés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.