Radioaktív sugárzás elleni gyógyszer

Amerikai kutatók olyan készítményt fejlesztettek ki, amely megvédheti a szervezetet a radioaktív sugárzás káros hatásaitól.

A gyógyszer biztonságosabbá teheti a sugárkezeléseket a daganatos betegeknél, s alkalmazható egy nukleáris katasztrófa, vagy a terroristák által bevetett és sugárszennyezést keltő úgynevezett piszkos bombák esetében - olvasható a BBC News hírei között.

A  clevelandi Lerner Kutatóintézet tudósai, akik eredményeikről a Science  című folyóiratban számoltak be, a CBLB502 elnevezésű gyógyszert eddig állatkísérletekben tesztelték, amit a készítmény klinikai vizsgálatának kell követnie.

A daganatos betegeknél a besugárzás nemcsak a rákos, de az egészséges sejteket is károsítja. Ennek folytán a radiológusoknak - amennyire ez csak lehetséges - maximális pontossággal kel a sugárnyalábot a daganatos elváltozásra irányítani.

Az egészséges sejteknél a sugárzás a sejtpusztulást az úgynevezett apoptózis (a sejtek "öngyilkosságának", programozott sejthalálának) beindításával éri el. A készítmény viszont blokkolja azt a fehérjét, amely a bekapcsolja a porgrammozott sejthalált, s így megvédi az egészséges sejteket.

A kutatóknak a CBLB502 elnevezésű készítményt úgy sikerült kifejleszteniük, hogy megfigyelték: hogyan képes némely tumorsejt ellenállni a besugárzásnak.

Az állatkísérletek során a CBLB502 megvédte az egészséges sejteket a csontvelőben, valamint a gyomor- és bélrendszerben. A daganatos sejtek viszont ugyanolyan érzékenyek maradnak a kezelésre, mint korábban.

Az egerek és a majmok, amelyeknek 45 perccel valamint 24 órával azelőtt adagoltak a készítményből, mielőtt halálos sugárdózist kaptak volna, sokkal nagyobb eséllyel élték túl a beavatkozást, vagy legalábbis hosszabb életre számíthattak, mint a kontrollcsoport kezeletlen egyedei.

A készítmény egyik veszélyének a kutatók azt tartják, hogy a szer esetleg károsult sejteknek is biztosítja a túlélést, amelyek a későbbiekben rosszindulatúvá válhatnak. Ennek ellenére a kutatások során ilyen malignus elváltozásra nem akadt példa. A CBLB502 elnevezésű szernek nem voltak kimutatható mellékhatásai.

Amennyiben biztosított az egészséges sejtek védelme a sugárterápia során, a daganatos betegek nagyobb dózist kaphatnának, vagy hosszabb kúrákat viselhetnének el, mint jelenleg.

A készítmény megvédheti az embereket a radioaktív csapadék káros hatásától egy olyan nukleáris katasztrófa idején, mint amilyen a csernobili volt 1986-ban. A szer alkalmazható lenne a terroristák "piszkos" bombáinak sugárszennyezettsége ellen is.

Andrej Gudkov, a Lerner Kutatóintézet munkatársa a gyógyszer hatásmechanizmusát magyarázva rámutatott:  "rávették" az egészséges sejteket a daganatos sejtek utánzására, hogy "elkerüljék" az öngyilkosságot.

Ugyanakkor a kutatóknak meg kellett találniuk a módját, hogy az apoptózis elkerülése csupán időleges és visszafordítható legyen.

"Demonstráltuk, hogy a gyógyszer hatásos, amikor a besugárzás előtt és utána adagoltuk. Mindent egybevetve a CBLB502 enyhíti a sugárterápia toxicitását anélkül, hogy csökkentené a daganatellenes kezelés hatékonyságát" - mondta Andrej Gudkov.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.