"A nagyarányú bioüzemanyag-termelés bűntény az emberiség ellen"

A bioüzemanyagok nagyarányú termelése manapság "bűntény az emberiség ellen", mert emiatt is módfelett drágulnak az élelmiszerek, mondta az ENSZ különleges élelmezési jogi jelentéstevője, Jean Ziegler hétfőn.

Ziegler felhívta a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy változtasson mezőgazdasági támogatási politikáján, és szüntesse meg azt a gyakorlatot, hogy kizárólag az adósságcsökkentési célú vállalkozásokat támogatja. A mezőgazdasági támogatásokkal a lakosság túlélését kell biztosítani, magyarázta.

Az ENSZ szakértője bírálta az Európai Unió afrikai élelmiszerdömpingjét is. - Az EU az európai élelmiszer-felesleg afrikai exportját finanszírozza, fél- vagy harmadáron értékesítik az élelmiszert Afrikában, ez tönkreteszi a földrész mezőgazdaságát - mondta Ziegler hétfői rádiónyilatkozatában.

A Libération című francia lapnak nyilatkozva az ENSZ-felelős arra figyelmeztetett, hogy a világon hosszú időre állandósulni fognak a lázongások és a konfliktusok az élelmiszerek drágulása és az élelmiszerhiány miatt.

A német Foodwatch fogyasztóvédelmi szövetség vezetője, Thilo Bode egy szintén hétfői tévényilatkozatában szintén elítélte azt, amit ő "a fejlett országok gyilkos kereskedelempolitikájának" nevezett.

- Más energiapolitikára van szükségünk. Nem tölthetjük meg az energiatárolóinkat az éhezők rovására - mondta Bode

- Pillanatnyilag nincs szó a meghatározott bioüzemanyag célok felfüggesztéséről - idézte az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának szóvivőjét hétfőn az AFP hírügynökség.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése végett - 2020-ig - az EU 20 százalékra akarja növelni a megújítható energiaforrások arányát az energiamérlegben, és az üzemanyag-felhasználásban 10 százalékra növelni a bioüzemanyagok arányát.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.