"Victory, Valentine, vagina"

Az UNICEF és a V-Day (V-nap) közösen lépnek fel a nők elleni erőszakkal szemben a Kongói Demokratikus Köztársaságban - jelentette be a V-Day 10. születésnapján a két szervezet vezetője New Orleans-ban.

A nők elleni nemi erőszak harci eszközzé vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Hat hónapos kortól egészen kilencven éves korig gyermekek és nők százezreit inzultálják. A közös kampány célja azonban nem csak az erőszak felszámolása, a mozgalom követeli az erőszakot elkövetők megbüntetését is.

Ann M. Veneman, az UNICEF főigazgatója 2006-ban kereste fel a Kongói Demokratikus Köztársaságot és számos áldozattal találkozott. „Életükre mindörökre rányomta bélyegét az ellenük elkövetett brutális erőszak." - mondta. „Fontos, hogy együttműködjünk és megakadályozzuk ezeket az embertelen tetteket.”   

Kongóban az UNICEF számos olyan civil szervezetet támogat, amely megerőszakolt nők és lányok ezreinek nyújt segítséget a fizikai és pszichés következmények legyőzéséhez. A V-Day már több kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra. Fennállásának egy évtizede alatt a szervezet 50 millió dollárt gyűjtött össze a szexuális erőszak elleni harcra. A mozgalom alapítója és vezetője Eve Enslers, a nagy port felvert A vagina monológok című darab szerzője.

Számos felvilágosító és oktatási programjuk van az USA-ban és több más országban, így többek között Irakban, Haitin és Egyiptomban. A 2008-as V-Day program keretében 3500 különböző esemény szervezésére készülnek.

(Forrás: UNICEF Magyar Bizottság)


 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.