Kambodzsában nem fogadnák örömmel a Carla Bruni aktfotójáért befolyt összeget

A páciensei iránti tiszteletre hivatkozva visszautasította egy kambodzsai gyermekkórházakat igazgató svájci orvos azt a 91 ezer dollárt (14,5 millió forintot), amely Carla Bruni aktfotójának árveréséből folyt be.

"Visszautasítom, hogy intézményünket belekeverjék Carla Bruni-Sarkozy meztelenségének mediatizálásba" - jelentette ki a Le Matin Dimanche című vasárnap megjelenő svájci hetilapnak adott interjújában Beat Richner, a több kambodzsai gyermekkórházat működtető Kantha Bopha Children's Hospital nevű egyesület vezetője.

A svájci gyermekorvos szerint a felajánlás kizárólag az árverés és a fotós népszerűsítésére szolgált, amelyhez felhasználják az általa irányított szervezetet. 

A Nicolas Sarkozy francia elnök feleségét ruhátlanul ábrázoló fekete-fehér fotó, amely 1993-ban készült az akkor még topmodellként dolgozó Carla Bruniről, 91 ezer dollárért (14,5 millió forintért) kelt el csütörtökön a Christie,s aukciós ház New York-i árverésén. A legendás felvételt készítő svájci Michel Comte fotóművész kérésére az előző tulajdonos, Gert Elfering német műgyűjtő úgy döntött, hogy humanitárius célokra ajánlja fel az összeget. 

A svájci orvos - aki egyébként ideje nagy részét azzal tölti, hogy támogatásokat gyűjt a kambodzsai gyermekkórházak működtetéséhez -, az adomány visszautasítását indokoló interjúban azt hangsúlyozta, hogy a meztelenség felhasználását egész másképpen értelmezik Kambodzsában, mint a nyugati világban. "A döntésemet elsősorban pácienseim és az anyukáik iránti tiszteletből hoztam meg ... A női test kizsákmányolásából szerzett pénz elfogadását sértésként vennék" - fogalmazott a gyermekorvos, aki biztos abban, hogy a francia first lady megérti a döntést.       

Az összeget végül a Svájci Vízkutatási Intézet kapta meg, amely Ázsiában és Afrikában segíti az ivóvíz előállítását. A hírek szerint az intézményt felügyelő svájci belügyminiszter jelezte, hogy örömmel fogadja el a támogatást.    (MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.