Kikötőbe ért a Titanic

Meglepetésre izlandi filmek győztek a tegnap zárult budapesti 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. A reykjavíki Baltasar Kormákur Vérvonal (Jar City) című izlandi-német-dán koprodukcióban készült filmje nyerte a 10 ezer eurós fődíjat az idei Titanicon - nyolc mű közül.

Az ír Grainne Hunphreys, a cseh Marek Dobes és a magyar Mundruczó Kornél alkotta zsűri indoklásában kiemelte: több, versenyben szereplő alkotásban voltak fölfedezhetők fontos filmes jellemzők, de csak a Vérvonal foglalta magában valamennyit. Ez a bűnügyi történet egyedülálló módon tudta egyensúlyban tartani, hogy a valóságnak megfelelően, ugyanakkor ironikusan láttassa világát, a mai Izlandot.

- Nem feltétlenül a hibátlan filmet kerestem a fesztiválon - mondta érdeklődésünkre a zsűriben végzett munkájáról Mundruczó Kornél. - A legfontosabb az alkotó őszintesége, bátorsága és témaválasztása volt számomra. Például az, ha a rendező nem követi a mintákat, hanem megkérdőjelezi azokat. Csak nagyon szerencsés esetben párosul ez a magatartás a legjobb minőséggel - tette hozzá. Mundruczó szerint kétfajta fesztivál-versenyprogram létezik. Az egyik, amikor a válogató ízlése és véleménye határozza meg a programot. A Titanic nem ilyen, mivel roppant különböző alkotásokat mutat be a versenyben is. A zsűrinek ízlésbeli kategóriákat is fel kellett állítania, mivel a filmek bizonyos értelemben összehasonlíthatatlanok voltak. A 65 művet fölvonultató mustra egészével kapcsolatban is megjegyezte, roppant változatos volt, de különösen jelentős az északi alkotók szereplése. Összehasonlításképpen hozzátette: jó lenne tanulni tőlük, mivel egy dán film például sosem tud egy bizonyos színvonal alá zuhanni, szemben a hazaiakkal, különösen a műfaji (zsáner-) filmek esetében.

Visszaigazolta a zsűri vélekedését az idei közönségszavazás. A Titanic látogatói szerint a legnépszerűbb film - 4,78-as átlagértékkel - a kanadai születésű Dean Deblois és a Sigur Rós: Heima című izlandi koncertfilmje lett. Ez nemcsak az északi filmek előretörésére utal, hanem arra is, hogy a fesztivál egyik legnépszerűbb filmes csoportja a zenésfilm-szekció volt. Horváth György fesztiváligazgató emellett kiemelt három játékfilmet is: a négy tokiói nő történetét elmesélő Szamócás sütit, a tizenhárom kisfilmből összeállított, fiatal japán tehetségeket fölvonultató Tokiói jakuzákat és a finn Aleksi Salmenpera Férfimunka című, férfiprostitú-ciót megjelenítő alkotását. Mundruczó úgy véli, a Titanic az elmúlt másfél évtizedben rendre kutatta az új tehetségeket, ami egyfajta kockázat, de ezt ők vállalták. Szerinte a Titanic díjai is fontosak, akárcsak a régióban megrendezett hasonló kaliberű kolozsvári vagy szarajevói fesztiváloké. Egy-egy mű elismerése ugyanis szélesebb közönséghez, magyarán: a moziforgalmazásba is eljuttathatja az adott munkát.

Ez utóbbival kapcsolatban a fesztiváligazgatótól megtudtuk, a bemutatott filmek közül mindössze hatnak van már hazai forgalmazója, de a fesztivál után sokkal többnek lehet. Azért is fontos ez, mert összesen 27 első filmes alkotó munkáját vetítették. A továbbiakban is a fiatal tehetségek bemutatására helyezik a hangsúlyt.

Egy kocka az izlandi Baltasar Kormákur Vérvonal (Jar City) című fődíjas filmjéből
Egy kocka az izlandi Baltasar Kormákur Vérvonal (Jar City) című fődíjas filmjéből
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.