Nyolcszázmillió folyóiratokra

A Nemzeti Kulturális Alap a kulturális folyóiratokat fennállásának kezdetétől, azaz 1993-tól folyamatosan támogatja. A dotáció összege a kezdeti 153 millió forintról 2007-re több mint 800 millió forintra emelkedett a miniszteri keret nélkül. Ezzel az összeggel mára a támogatás legnagyobb "homogén" tételévé vált a laptámogatás. Az összes kollégiumi támogatások 14%-a tartozik ebbe a körbe.

A kezdeti szervezeti megoldás a "Folyóirat-kiadási Kollégium működtetése volt, a támogatási gyakorlatot az utófinanszírozás jellemezte. Az egységes laptámogató kollégium 2002 végén felbomlott.

Ma szinte az összes szakmai kollégium részt vesz a kulturális folyóiratok támogatásában. Az utófinanszírozás helyébe 2003-ban az előfinanszírozási forma lépett, így abban az évben két, hasonló nagyságrendű döntés született.

Míg a 90-es években a laptámogatásra fordított pénzek rendre 200 millió forint alatt maradtak, addig 2001-től az összegek jelentős növekedése figyelhető meg, összefüggésben a Soros Alapítvány laptámogatási gyakorlatának ekkortól érvényes megszűnésével.

2007-re, a pályázati támogatás elérte a 900 millió forintot. 2008-tól az NKA elindult egy új laptámogatási politika felé. A "mindenkinek egy kicsit" elv helyett a "kevesebbeknek megfelelő támogatást" elvet követve. Ugyanakkor
a 90-es évekre jellemző,
45-55%-os támogatásiigénykielégítés szignifikánsan mára sem változott - továbbra is 45% körüli.

Ettől az évtől a folyóiratok közé "keveredett" hírlevelek, évkönyvek, periodikák stb. támogatását a szakkollégiumok külön kezelik.

A kifejezetten intézmények számára kiadott lapok internetre történő "átterelésében" szintén jelentős eredmények születtek. A tavalyi adathoz képest 16%-os növekedés figyelhető meg az internetes megjelenés támogatásában.

2008-ban néhány lap esetében tovább folytatódik a kiadás támogatása mellett, illetve azt kiegészítve a lapok vásárlás típusú támogatása is. Több mint 50 folyóirat megvásárlását teszi így lehetővé az NKA hazai városi könyvtárak számára, összesen 90 millió forint értékben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.