A britek a kopt pápát ellenőrizték - Kairó brit diplomatákon törleszt

Az egyiptomi külügyminisztérium utasította az ország kikötőit és repülőtereit, hogy erősítsék meg a brit diplomaták biztonsági ellenőrzését, miután a kopt egyház fejét a londoni Heathrow repülőtéren biztonsági ellenőrzésnek vetették alá.

Bár meg nem motozták a Heathrow-n III. Senuda pápát, "arra kényszerítették, hogy átmenjen a(z elektronikus) biztonsági kapu alatt" - mondta el vasárnap Vafa Bászim külügyminiszter-helyettes az egyiptomi parlament felső házában.

Kairó már korábban hivatalosan tiltakozott a londoni repülőtér hatóságainál, amiért azok március 30-án megpróbálták megmotozni az egyiptomi kopt keresztények diplomáciai útlevéllel utazó egyházfőjét a beszállás előtt.

"A viszonosság elvét fogjuk alkalmazni, és a brit tisztségviselőkkel ugyanígy fogunk eljárni" - mondta a külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy a brit külügyminisztériumnál "kemény hangú levélben" tiltakoztak az incidens miatt.

Az egyiptomi felsőház elnöke, Mohamed Szafuat as-Sarif a maga részéről bocsánatkérést követelt a londoni kormánytól.

A kairói brit nagykövetség egyik szóvivője, mindazonáltal nem tudta megerősíteni, hogy a képviselethez érkezett-e valamilyen tiltakozó jegyzék az egyiptomi hatóságoktól. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.