Csöves esztétika

Lehet a föld alá rejteni, de az unalmasan kézenfekvő. Lehet betontömbökkel lefedve átfuttatni a parkon, ez már ötletesebb, ráadásul számos lehetőséget nyújt a kóborkutyáknak, télen alábújnak, tavasszal kényelmesen elnyúlnak rajta. De a legötletesebb, ha a fűtőcsövek a maguk leplezetlen valóságukban kígyóznak végig a lakótelepen. Georges Pompidou moszkvai követői a tökélyre fejlesztették a módszert.


- Mi a baj vele, van lépcső is, az autók is elférnek alatta - emeli ki az előnyöket egy öregúr, üres kerekes szatyrát maga után húzva. - Hogy teszik-e? Hát, minket nem kérdeznek úgyse - rántja meg a vállát, majd a szatyorral együtt lefordul a fűtőcsőből frissen emelt ív alatt.

A közelben álló élelmiszerboltot jótékonyan takarja el a két, 80 cm átmérőjű cső. Igaz, a bolt nem veszít sokat: legfeljebb ezentúl nem látszik onnan a túloldali benzinkút. (Egykor a Jukoszhoz tartozott, aztán Mihail Hodorkovszkij letartóztatása és az olajtársaság államosítása nyomán a Rosznyeftyhez került, amely visszafogott tempóban festi át a kutakat saját színére.)

- A cső csak addig lesz itt, amíg ki nem cseréljük az eredetit, amelyik a föld alatt van - nyugtat meg egy munkás, miután újabb elemet helyeztek be a kígyóba. Hihetnénk neki, ha néhányszáz méterrel arrébb nem húzódna hasonló rém tizenöt éve, ha nem szaladna hasonló a Moszkva-folyó mentén egyes szakaszokon. Így van ez a gázcsövekkel is: az új, nagy csinnadrattával bejelentett gázvezetékhálózat-fejlesztés országszerte két és fél méter magasan szaladó sárga csöveket jelent.

- Hogy ez mennyi időt jelent, azt nem tudom. De ideiglenes, az biztos - erősíti meg a munkásember a cső mellett és filozofikusan széttárja a karját. Igaza van. Végül is, mi állandó ezen a földön?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.